CE Oltenia ar putea împrumuta 1,1 miliarde de lei de la Trezorerie ca să plătească certificatele de carbon – surse

Un nou plan de rezervă pentru ajutorarea pe termen scurt a Coplexului Energetic Oltenia: credit de la stat. Planul aparține echipei Ministerului Energiei din Guvernul Dăncilă și nu se știe dacă va fi acceptat de noul Guvern.

Ministerul Energiei a elaborat, zilele trecute, un nou plan pentru ajutorarea Complexului Energetic Oltenia, companie care este extrem de afectată de creșterea costurilor cu certificatele de emisii. Potrivit unor surse apropiate situației, soluția Ministerului (a echipei din Guvernul Dăncilă) este ca societatea să acceseze un credit, în sumă de 1,1 miliarde de lei, de la Trezoreria Statului, care să fie rambursabil eșalonat, în perioada 2020-2026.

Nu se știe încă dacă banii vor fi folosiți pentru achiziționarea certificatelor de emisii pentru acest an (CEO are de plată circa 1,6 miliarde de lei, primăvara viitoare) sau dacă vor fi folosiți și pentru rambursarea unei părți a creditului de 500 de milioane de lei luat tot în acest scop în acest an.

Rămâne de văzut dacă noul Guvern Orban va fi de acord cu aest sprijin.

Virgil Popescu, noul ministru al Economiei (şi Energiei) în Guvernul PNL a declarat că nu este de acord cu schema de sprijin despre care am scris mai demult, gândită de actualul Guvern pentru Complexul Energetic Oltenia.

“Nu am fost de acord cu socializarea costurilor de CO2 pentru producţia pe cărbune, poate ar trebui o schemă de ajutor pentru investiţii. Ştiu că există o schemă la Minister, ca CEO să investească în regenerabile, Craiova să treacă pe gaze”, a declarant Popescu, la audierile din Parlament.

Guvernul PSD intenţiona să introducă pentru Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, un mecanism de sprijin care va fi negociat cu Bruxelles-ul. Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, bani din care urma să fie achitate o parte din certificatrele de emisii. CEO este afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică. Fără acest sprijin însă, CE Oltenia intră în faliment, iar România este obligată să stingă lumina.

Pe de altă parte, la pachet cu această schema, CEO a propus şi o strategie de decarbonizare, prin care o parte din grupurile pe carbune să fie trecute treptat pe gaze, începând cu CET Craiova 2, unde acest process face deja obiectul unui studiu de fezabilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *