CE Oltenia: Acționarii aprobă luna viitoare constituirea firmelor care vor face parcurile fotovoltaice și centrala pe gaze de la Turceni, în asociere cu Petrom și Tinmar

Proiectele energetice noi pe gaze și regenerabil ale Complexului Energetic (CE) Oltenia fac un pas înainte: în august este convocată Adunarea Generală a Acționarilor pentru a-și da acordul de înființare a firmelor care vor face parcurile fotovoltaice și centrala pe gaze de la Turceni.

Planul de restructurare al CE Oltenia, aprobat de Comisia Europeană prevede construirea de parcuri fotovoltaice și centrale pe gaze, care ar urma să ia locul grupurilor pe cărbune ce vor fi închise etapizat, dezvoltate de CE Oltenia cu alte companii.

În data de 4 august, este convocată o ședință AGEA, care va aproba înființarea societăților comerciale cu care, în asociere cu Petrom și Tinmar, CEO va dezvolta proiectele fotovoltaice și pe gaze.

Astfel, după cum se știe deja, în asociere cu Petrom, CEO va dezvolta patru parcuri fotovoltaice pe haldele și depozitele de zgură și cenușă ale CEO – în total 455 MW putere instalată la Ișalnița și Rovinari. Ce fiecare proiect se va ocupa o companie în care CEO și Petrom vor fi acționari în cote egale, 50% fiecare. Capitalul social al fiecărei companii va fi de 90.000 de lei, potrivit datelor din convocatorul AGA.

În asociere cu Tinmar Energy, una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din energie din România, condusă de Augustin Oancea, CEO ar urma să dezvolte patru parcuri fotovoltaice – în total 280 MW, în zonele Rovinari și Turceni, și o centrală pe gaze în ciclu combinat de 475 MW la Turceni. La fel, de fiecare proiect se va ocupa o companie nouă, dar la care CEO are 45% din acțiuni, iar Tinmar 55%. Capitalul social al fiecărei companii este, la fel de 90.000 de lei.

Activitatea fiecărei companii va fi “producția de energie electrică”.

Toate proiectele (inclusiv viitoarea centrală nouă pe gaze de la Ișașnița) vor primi finanțare europeană prin Fondul de Modernizare, în total circa 890 de milioane de euro.

Citește și:

Guvernul a adoptat OUG de decarbonare modificată, centralele pe cărbune s-ar putea închide mai târziu, dacă e necesar, iar ce se închide intră în conservare

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *