CE Oltenia a vândut energie la astronomicul preț de 1.100 lei/MWh nu pe spot, ci pe piața de contracte bilaterale

CE Oltenia a cerut azi direct 1.000 lei/MWh pe energie bandă cu livrare în primul trimestru din 2022, pe piața de contracte bilaterale. A obținut peste 1.100 de lei și a vândut toată energia. Cu o zi înainte, pe aceeași piață, Electrocentrale București obținuse cam același preț deși scosese la vânzare cu 760 de lei, pe același tip de energie, doar cu perioada de livrare diferită.

CE Oltenia, unul dintre marii producători de energie electrică și singurul producător semnificativ pe bază de cărbune, a scos la vânzare, pe platforma de contracte bilaterale licitație extinsă – LE Flex, șase pachete de energie electrică de tip bandă, de câte 5 MW fiecare, cu livrare în primul trimestru al anului 2022, 1 ianuarie-31 martie.

Pentru fiecare dintre cele șase pachete scoase la vânzare CE Oltenia a ieșit pe piață cu un preț rotund: 1.000 de lei/MWh, care, din cercetările noastre, este cel mai mare preț solicitat vreodată pe PCCB-LE.

Ca de fiecare dată când este vorba, în ultima vreme, de energie scoasă la vânzare de producători, a fost bătaie și pe aceste pachete scoase la vânzare de CE Oltenia. Patru pachete au fost cumpărate de Electrificare CFR, compania care asigură energia de tracțiune pentru locomotivele electrice care circulă pe rețeaua feroviară din România, și două de Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor pentru populație din România.

Prețurile la care s-au perfectat tranzacțiile au fost cuprinse între 1.058 și 1.116 lei/MWh, prețuri enorme pentru platformele de trabzacționare cu livrare în viitor, prețuri care s-au vâzut preponderent în piața spot, în ultimele săptămâni

Precedentul Elcen

CE Oltenia a reușit astfel să vândă energia la un preț extrem de bun pentru ea, venind în piața așadar cu ofertă la 1.000 de lei/MWh și încheind tranzacțiile la prețuri aproape record. Nu poate să nu ne sară în ochi asemănarea cu ce s-a petrecut pe aceeași piață, PCCB-LE Flex, cu doar o zi înainte.

Electrocentrale București (Elcen), a scos la vânzare, în 12 octombrie mai multe pachete de energie electrică, cu livrare bandă, în perioada 1 noiembrie 2021-31 decembrie 2021, practic primele două luni de sezon rece. În total, opt pachete de energie, șase de câte 5 MW orari și alte două de câte 10 MW orari.

De fiecare dată, Elcen a scos la vânzare pachetele la prețul de 760 de lei/MWh dar foamea de energie a făcut ca energia sa fie tranzacționată la prețuri cu circa 50% mai mari decât prețul de pornire, în condițiile în care au fost foarte mulți cumpărători care au răspuns ofertei. Toate pachetele s-au vândut, la prețuri cuprinse între 1.113 lei/MWh și 1.137 lei/MWh, ceea ce, din datele noastre, reprezintă recorduri de preț de tranzacționare pe această platformă. Iar cumpărători au fost marii furnizori, aproape fără excepție – Enel, Tinmar, Electrica.

Așadar, la o zi după ce Elcen a scos energia la 760 de lei și a vândut-o cu 1.100, CEO a venit direct cu oferta la 1.000 de lei și a vândut-o cu 1.100 de lei.

CEO face profit bun la acest preț

La acest preț, CE Oltenia face un profit bun chiar și în condițiile unui preț al certificatului de emisii de CO2 ridicat. Directorul general al companiei, Daniel Burlan a spus, la jumătatea lunii trecute, că dacă se ia în calcul și costul certificatului, 60 de euro, costul total de producție al companiei este de 510 lei/MWh.

Burlan a vorbit atunci despre condițiile foarte bune din piața spot (PZU-piața pentru ziua următoare), unde cine vinde poate obține prețuri de 700-800 de lei, ba chiar 1.000 de lei/MWh, de trei ori mai mult decât obține CE Oltenia pe contractele bilaterale.

Iată că CE Oltenia a obținut acum dublul acestui preț nu pe piața spot, ci chiar pe piața de contracte bilaterale, pe fondul cererii uriașe de energie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *