UPDATED CE Oltenia a vândut azi din greșeală energie electrică la prețul de 10 lei/MWh, o cantitate imensă

Situație hilară astăzi pe piața de energie. Conform datelor OPCOM, operatorul piețelor centralizate, cei de la Complexul Energetic Oltenioa au vândut, din greșeală, energie electrică cu doar 10 lei/MWh. Tranzacția a fost, din fericire pentru CEO, anulată. UPDATE la finalul textului.

CE Oltenia a introdus în sistemul de tranzacționare al pieței de contracte bilaterale cu negociere continuă (PCCB-NC), o ofertă de vânzare a unei cantități imense de energie, 270 MW putere orară, cu livrare bandă în cel de-al patrulea trimestru al acestui an, la un preț de doar 10 lei/MWh.

La acest preț, evident că s-a găsit un cumpărător, iar contractul a fost adjudecat de Monsson Trading.

Contractul a fost anulat de operatorul pieței, care a explicat și cum a apărut eroarea. Cei de la CE Oltenia au introdus greșit datele, adică invers: au pus prețul unde trebuia să pună cantitatea și viceversa, ei dorind de fapt să vândă energie la o putere orară de 10 MW și la un preț de 270 de lei. “A fost introdus pretul gresit de catre SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. (a fost inversat pretul cu cantitatea la introducerea ordinului)”, arată OPCOM.

De altfel, în ședința de azi se pare că au fost greșeli din partea mai multor participanți la piață, fiind anulate mai multe contracte pentru prețuri introduse gresit (Engie, Enel, Elsid) ba chiar o greșeală ca cea de la CEO a fost făcută și de Hidroelectrica: s-au introdus invers datele preț/cantitate, dar tranzacțiile eronate au o valoare mult mai mică

UPDATE 21.05. Dintr-o eroare, am scris în paragraful de mai sus că erori au făcut și alți participanți la piață. De fapt, în toate celelalte cazuri de erori raportate, cu excepția CEO, a fost vorba despre contracte din anii trecuți. Facem cuvenita rectificare, cu scuzele de rigoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *