Complexul Energetic Oltenia anunță că și-a respectat obligațiile de conformare și a achiziționat toate certificatele de CO2 pentru producția de energie electrică a anului trecut.
CE Oltenia nu spune cât a plătit în total pentru certificatele de emisii, dar, în contextul în care beneficiază și de ajutor de stat pentru achiziționarea lor, arată că a plătit, din banii companiei, peste 500 de milioane de euro. Termenul de conformare era 30 aprilie.
Iată integral comunicatul companiei
“În data de 12.04.2023, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligatiile de conformare, finalizand achizitionarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse in anul 2022.
Achizitiile certificatelor de CO2 (EUA) au fost efectuate pe Piata Primara EEX, Piata Secundara Spot EEX si Bursa Romana de Marfuri.
Pretul certificatelor de CO2 a avut o evolutie spectaculoasa in ultimii ani, inregistrand o crestere de la 4-5 euro in anul 2017, pana la peste 96 euro in anul 2023.
Pentru achizitia certificatelor aferente anului 2022, peste 500 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei.
Obligativitatea achizitionarii in totalitate a certificatelor de CO2 a aparut dupa anul 2013, alocarile gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative in vigoare, neachizitionarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, pana la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalitati de 100 euro/certficat in plus fata de obligativitatea achizitionarii acestora. CE Oltenia a respectat in fiecare an termenul prevazut de legislatie pentru conformarea achizitiei intregii cantitati de certificate de CO2 corespunzatoare energiei produse”
Citește și:
Surpriză? CE Oltenia a înregistrat un profit net uriaș, de 3,6 miliarde de lei în 2022, dar statul nu-i ia niciun ban
CE Oltenia va primi de la bugetul de stat, cu titlu de împrumut nerambursabil, alte 453 de milioane de lei pentru plata certificatelor de CO2 în acest an.
Compania are un amplu plan de investiții prin care, în asociere cu Tinmar, Petrom și Alro Slatina trebuie să pună în funcțiune opt parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze.
Anul trecut, potrivit datelor Transelectrica, producția totală din termocentralele pe lignit-imensa majoritate revenind centralelor CEO, a fost de 8,8 TWh, din totalul producției nete totale, de 52,7 TWh.