Ce oferte de energie a trimis Electrica celor care sunt încă la reglementat. Ce pot face clienții casnici ai Electrica Furnizare

Electrica Furnizare, compania care are cei mai mulți clienți încă în piața reglementată trimite clienților informarea legată de prețurile de serviciu universal aplicate pentru ei de la 1 ianuarie și ofertele de piață concurențială pe care clienții le pot alege dacă rămân la Electrica.

Context

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie.

Acești clienți au trei opțiuni principale:

Prima este de a nu face nimic, caz în care vor plăti de la 1 ianuarie prețul de serviciu universal al Electrica, cel mai mare

A doua este de a alege o ofertă concurențială de la actualul furnizor de ultimă instanță, deci în acest caz tot Electrica. Dacă aleg această opțiune, ei trebuie să știe că au la dispoziție și luna ianuarie pentru a face alegerea. Și, mai mult, chiar daca semnează un contract pe baza ofertei concurențiale la sfârșitul lui ianuarie, consumul lor pentru toat luna ianuarie va fi tarifat la prețul din oferta aleasă.

A treia este de a de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială. Schimbarea furnziorului este gratuită, se face în 21 de zile. Odată ales un nou furnizor, el poate fi schimbat oricând, de oricâte ori, în 21 de zile, gratuit. Pentru a alege o ofertă, intrați în comparatorul de prețuri al ANRE, selectați data de la care doriți noua ofertă, județul în care locuiți, apoi oferte concurențiale, joasă tensiune, și, eventual, și consumul lunar.

Comparație între prețurile Electrica

Pentru zona Muntenia Nord (județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița) prețul energiei active la serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie este de 0,337 lei/kWh. Atenție, este DOAR prețul energiei active, fără tarifele de distribuție, transport, certificate verzi, taxă de cogenerare și TVA. Vi-l spunem pe acesta pentru a putea face mai ușor comparațiile cu ofertele altor furnizori.

Electrica are două oferte concurențiale pentru clienții ei rămași la reglementat, de la 1 ianurie 2020, pe care le-a trimis spre a-i informa, potrivit obligațiilor legale, stabilite de ANRE.

Prima este cea denumită Stabil, unde prețul energiei active este de 0,325 lei.kWh. Nu se percepe abonament. Deci aveți un preț al energiei active de circa un ban/kWh sub cel de serviciu universal pentru zona Muntenia Nord. Consumul dvs nu contează în acest caz.

A doua este cea denumită Împreună, care este o ofertă combinată de gaz și energie electrică. Lucrurile sunt mai complicate.

Aici, prețul energiei active este de 0,261 lei/kWh, deci substanțial mai bun, dar aveți de plătit, doar pentru componenta de energie electrică din contract, 0,24 lei/zi abonament. Aici contează foarte mult să vă cunoașteți consumul mediu lunar. Dacă nu îl știți, îl puteți cere firmei de distribuție, care este tot din grupul Electrica, și vă faceți calculele.

Dacă aveți doar 100 kWh, veți plăti așadar doar pentru componenta de energie 33,2 lei pe lună, deci aproximativ la fel cu prețul de serviciu universal și cu cel din oferta fără abonament. Pentru un conum de 300 kWh lunar, să zicem, aveți 85,2 lei de plată doar pentru componenta de energie, față de 101 lei cât ați plăti la serviciul universal sau 97,5 pentru oferta Stabil. Ofertele cu abonament sunt atractive pentru un consum mare.

ÎNSĂ, nu trebuie să uitați că pentru a accesa această ofertă, trebuie să acceptați și oferta de gaze. Aici, aveți un preț al mărfii gaz (la fel, fără tarifele de transport, distribuție, acciză și TVA) de 62,9 lei/MWh plus un abonament zilnic de 0,14 bani pe zi. Am pus prețul mărfii gaz, fără tarife și taxe, pentru a îl putea compara ușor cu cel al altor furnizori.

Deci, dacă alegeți această ofertă, trebui să faceți și comparația între cât plătiți la gaz actualului furnizor și prețul gazelor din această ofertă (la gaz contează foarte mult să vă știți consumul anual, dacă îl folosiți pentru încălzire).

Situația se aplică și în celelalte două zone de rețea ale Electrica.

Pentru zona Transilvania Sud (județele  Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) prețul energiei active la serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie este de 0,336 lei kWh. Repetăm, fără tarife de rețea și taxe. Și clienții Electrica din această pot opta pentru una dintre cele două oferte concurențiale de mai sus, până la sfârșitul lui ianuarie, iar prețurile sunt aceleași.

Adică 0,325 lei/kWh pentru oferta fără abonament și cei 0,261 lei/kWh plus abonamentul de 0,24 lei/zi, pentru componenta de energie din oferta combinată energie-gaz.

Pentru zona Transilvania Nord (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj), prețul energiei active la serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie este de 0,332 lei/kWh, la fel, fără taxe și tarife. Evident, și clienții Electrica din această pot opta pentru una dintre cele două oferte concurențiale de mai sus, până la sfârșitul lui ianuarie, iar prețurile sunt aceleași:  0,325 lei/kWh pentru oferta fără abonament și cei 0,261 lei/kWh plus abonamentul de 0,24 lei/zi, pentru componenta de energie din oferta combinată energie-gaz.

Electrica Furnizare are mai multe oferte concurențiale, pe care le găsiți pe site-ul companiei sau la centrele de relații cu clienții, cele prezentate de noi mai sus sunt doar cele trimise în informările clienților reglementați. Puteți alege o altă ofertă a Electrica dacă o considerați mai bună decât aceasta.

A treia opțiune – alt furnizor

Ultima opțiune pe care o aveți este să alegeți o ofertă concurențială a altui furnizor. Prețurile pleacă acum de la circa 0,245 lei pentru energia activă, fără abonament – acest preț este comparabil cu cele de mai sus.

Puteți citi care sunt cele mai bune oferte de energie electrică acum, pentru 2021, pentru toată țara, AICI:

Cele mai bune oferte de energie electrică la nivel național. NU alegeți ofertele de serviciu universal (II)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *