Conducerea companiei Romgaz anunță că a purtat luni discuții cu sindicatele și le-a informat că nu există nicio intenție de diminuare a salariilor de încadrare, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea arată și că salariul brut al angajaților a crescut cu 24% în ultimii trei ani, iar compania a acordat prime la finalul anului trecut. UPDATE la finalul textului: Liderii Sindicatului Liber Romgaz Mediaş vor veni miercuri, 31 ianuarie, la Bucureşti, la Comisia de dialog social de la Ministerul Energiei, unde vor fi discutate problemele de natură salarială.
Iată comunicatul de presă
“Pe fondul unor temeri vis-a-vis de respectarea unor drepturi salariale ale angajaților prevăzute în ContractulColectiv de Muncă, au fost abordate și clarificate următoarele puncte:
- pe parcursul anului 2024 nu vor fi diminuate salariile de încadrare, astfel cum a fost comunicat de cătrereprezentanții Sindicatului Liber ROMGAZ Mediaș salariaților, membri de sindicat, din cadrul ROMGAZ;
- referitor la construcția Bugetului de Venituri și Cheltuieli al ROMGAZ pentru anul 2024, ROMGAZ arespectat și respectă prevederile Legii Bugetului de Stat pentru anul 2024 aplicabilă.
În plus, facem câteva precizări în legătură cu respectarea drepturilor salariaților cuprinse în ContractulColectiv de Muncă și față de evoluția datelor economice și financiare în materie de fond și câștig salarial:
- fondul de salarii ROMGAZ a crescut în ultimii 3 ani cu cca. 20%, iar câștigul mediu brut/salariat a crescutcu 24%;
- pe parcursul anului 2023, ROMGAZ a respectat toate drepturile angajaților prevăzute în contractulcolectiv de muncă și în contractele individuale de muncă;
- primele și alte adaosuri prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă (altele decât salariile de încadrare),acordate salariaților ROMGAZ pe parcursul anului 2023, au însumat aproximativ 31 milioane de lei;
- în luna decembrie 2023 a fost acordată angajaților ROMGAZ o primă de 670 lei/salariat care, alături de restul primelor plătite pe parcursul anului 2023, a determinat realizarea unei execuții bugetare de 99,01% din sumele prevăzute în anul 2023 în Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru recompensareaangajaților ROMGAZ.
Nutrim speranța că Sindicatul Liber ROMGAZ Mediaș va înțelege să promoveze orice discuție legată dedrepturile salariale, inclusiv cele referitoare la amendarea legii bugetului de stat, într-un cadru amiabil șipropice unor negocieri constructive”
500 de salariaţi Romgaz au protestat azi faţă de intenţia companiei de a micşora cu 5,82% salariile de încadrare, după cum au anunțat sindicaliștii. De asemenea, sindicaliştii reclamă faptul că nu sunt prevăzute în buget sumele pentru primele şi adaosurile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.
UPDATE 21.00 Sindicaliștii vin la Ministerul Energiei
„Conducerea Romgaz ne-a promis că o să facă un material cu care vor merge la minister. Vom merge şi noi în data de 31 ianuarie la Ministerul Energiei să vedem ce promisiuni avem de la ei. Este o comisie de dialog social, care a fost convocată de CNSLR Frăţia pentru problema aceasta de natură salarială. Vor merge reprezentanţii care sunt mandaţi, e o comisie de dialog social normal, nu mergem să protestăm, dar cerem ajutorul lor ca să facă materiale de amendare a Legii bugetului, să ne putem descurca şi noi”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Liber Romgaz Mediaş, Ioan Stoicovici.
Acesta a precizat că protestul care a avut loc luni în faţa societăţii din Mediaş „a fost un succes”, pentru că s-a aflat de nemulţumirile salariaţilor „şi la minister şi la Guvern”.
„S-au strâns peste 500 de salariaţi. S-a stat în faţa întreprinderii la Mediaş, s-a protestat în exterior, după aceea s-a protestat în interior. Protestul zic eu că are valoare, pentru că în principal s-a aflat de nemulţumirile salariaţilor şi la minister şi la Guvern. Am cerut ajutorul Ministerului Energiei şi Guvernului, să scoată o ordonanţă de urgenţă pentru amendarea Legii bugetului pentru 2024. Protestul a fost strict pe partea salarială, pentru că legea nu ne facilitează nici să menţinem puterea de cumpărare. Noi nu am cerut majorare salarială. Ei fac bugetul pe 2024 cu o micşorare de 5,82% la bugetul de anul trecut. De aceea nici bugetul nu poate să crească cu inflaţia de anul ăsta, deci în total ar fi aproape 12% scăderea puterii de cumpărare la salariaţii de la Romgaz”, a subliniat acesta.
De asemenea, liderul sindical a susţinut că şi anul trecut trecut legea a fost nefavorabilă, dar nu chiar total ca şi anul acesta, pentru că s-a dat o indexare salariaţilor de 7%, dar în luna noiembrie. „Vă daţi seama dacă s-a dat 7% numai pe două luni, e foarte puţin dacă împărţim la 12”, a adăugat Stoicovici.