Ce înseamnă pentru bugetul României taxele, suprataxele și redevențele plătite de sectorul de petrol și gaze – studiu

Avantajul României de a fi încă producător de țiței și gaze: încasările bugetului din taxele directe specifice acestei industrii au atins niveluri record în 2022.

“Redevențele și supraimpozitarea veniturilor suplimentare plătite de sector au atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022. Acestea s-au ridicat împreună la 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale guvernului în prima jumătate a anului 2022”, se arată în studiul “Contribuţia industriei de petrol şi gaze la economia României”, realizat de think-tank-ul Consilium Policy Advisors Group (CPAG), cu sprijinul financiar al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), din care fac parte și principalii producători locali de hidrocarburi – Romgaz, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas

“Numai supra-impozitul pe veniturile suplimentare din vânzările de gaze a fost de peste 6,2 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022, echivalentul a 2,7% din veniturile totale ale guvernului. Acestea reprezintă sume considerabile, având o pondere substanțială din transferurile către restul economiei, permițând astfel autorităților să susțină efectele de redistribuire pe care le implică plafonarea prețurilor la energie.

Gazele naturale continuă să suporte cea mai mare parte din această povară fiscală, susținută de prețurile ridicate ale gazelor naturale. Cu toate acestea, erodarea producției interne de gaze naturale s-a accelerat în ultimii trei ani, parțial din cauza investițiilor mai scăzute, deoarece nivelul general de impozitare, în special cel afferent producției de gaze, rămâne ridicat”, arată autorii studiului.

Iată și, grafic, cum au evoluat încasările din texele pe producția de țiței și gaze:

Datele sunt valabile doar pentru primele șase luni ale anului trecut, pentru că, la momentul în care au fost prezentate rezultatele studiului, luna trecută, nu toate companiile își prezentaseră rezultatele.

La nivelul întregului an, sumele sunt evident mai mari, chiar dacă au fost ponedate de impunerea de prețuri administrate, mai mici – de exemplu la gaze pentru clienții casnici și producătorii de energie termică. Dacă ar fi să judecăm doar cifrele primilor doi producători, Petrom a plătit taxe directe specifice producției de 7 miliarde de lei (două miliarde au fost doar efectul taxelor noi introduse) dintr-un total al taxelor plătite de 20 de miliarde, iar Romgaz aproape tot atât, fără a lua în calcul taxa de solidaritate nou impusă la finalul anului trecut.

De fapt, potrivit aceluiași studiu, impactul sectorului de petrol și gaze, direct, indirect și indus, a fost, în primele șase luni ale anului trecut, echivalentul a 7,8% din Produsul Intern Brut al țării. Contribuția acestui sector a fost mai mare decât cea a agriculturii și industriei financiare la un loc.

Puteți citi o comparație între aportul sectorului de petrol și gaze și cel al al altor industrii din românia aici:

Sectorul de petrol și gaze, de două ori mai important pentru economia României decât cel financiar. Ce spun cifrele

Dincolo de impactul adus de taxele directe pe producție, studiul arată și impactul încasărilor statului de la acealeași companii, din taxele pe profit și contribuțiile plătite angajaților dar și din taxele indirecte, de genul TVA, care, chiar dacă în final este plătită de consumator, este important să fie menționate, după cum explică autorii studiului.

“Contribuțiile din TVA si accize plătite de către sectorul de petrol și gaze au ajuns la 19,2% și 18,4% în 2020, respectiv 2021, din totalul sumelor reprezentând taxa pe valoarea adăugată (TVA) și accize colectate de guvern.

În termeni nominali, valoarea TVA și a accizelor plătite de sectorul petrol și gaze a crescut de la 17,6 miliarde lei în 2020 la 20,9 miliarde lei în 2021, în linie cu tendința generală observată la nivelul veniturilor guvernamentale din TVA și accize”, arată cercetarea.

Contribuțiile la asigurările sociale (CAS) plătite la buget s-au ridicat la 1,9 miliarde lei atât în 2020, cât și în 2021, reprezentând 1,7% și respectiv 1,5% din  totalul SSC strâns la nivelul bugetului. În pofida nivelului relativ mai ridicat al salariilor brute din sectorul petrolului și gazelor, procentul SSC este mai mic în comparație cu cel al impozitului pe profit sau al TVA și accizelor. Acest lucru se explică prin ponderea relativ scăzută a forței de muncă din sectorul petrolului și gazelor în totalul ocupării forței de muncă”, mai arată autorii studiului.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *