CE Hunedoara primește 22 de milioane de lei ca să stea, până la sfârșitul anului, dar să poată țină grupurile “calde”

Complexul Energetic Hunedoara a primit prin lege dreptul de a asigura servicii tehnologice de sistem pentru Transelectrica până la sfârșitul anului. ANRE a stabilit și cu cât vor fi plătite.

ANRE a aprobat, prin decizie, prețul cu care Transelectrica este obligată să cumpere servicii tehnologice de sistem-rezervă terțiară lentă de la Complexul Energetic Hunedoara, în al doilea semestru al acestui an. Acest preț este de 13,31 lei/hmW.

Compania nu poate transfera aceste servicii de sistem altei societăți comerciale și, dacă nu le va putea asigura, va notifica Transelectrica asupra acestei situații.

Decizia a intrat în vigoare la data de 9 iulie.

Acești bani vor fi plătiți de Transelectrica – și, implicit, de toți consumatorii de energie electrică, pentru ca centralele pe huilă ale Complexului Energetic Hunedoara (care dintre ele, Mintia sau Paroșeni, nu se specifică) să poată să țină grupurile “calde” pentru a putea produce energie electrică dacă i se cere. La această sumă se vor adăuga, evident, și încasările din vânzarea energiei.

Amintim că, la finalul lui iunie, Guvernul a emis o ordonanță prin care Transelectrica este obligată să cumpere servicii tehnologice de sistem de la Complexul Hunedoara la o putere de 400 MW, în perioada iulie-decembrie 2020. Compania mai avusese parte de acest sprijin și în trecut, iar perioada expira la 30 iunie și a fost prelungită.

La un calcul simplu, CEH trebuie să asigure rezerva terțiară lentă la o putere orară de 400 MW timp de 176 de zile în acest an. La acel preț, înseamnă că va primi 22,5 milioane de lei.

Pentru ce primesc centralele banii

Serviciile tehnologice de sistem asigură practic funcţionarea sistemului energetic naţional (SEN) în condiţii de siguranţă.

Preţul pentru aceste servicii de sistem este preţul pe care Transelectrica îl plăteşte producătorilor de energie pentru ca aceştia să poată să menţină disponibile grupurile energetice pentru a produce suplimentar energie când este nevoie de ea – când sistemul intră în dezechilibru, din cauza producţiei mai mici decât consumul. Grosier explicat, cele două centrale primesc aceşti bani ca să ţină „cazanele calde” şi să poată produce şi livra în reţeaua naţională energie electrică atunci când este nevoie de ea. Dat fiind că este vorba despre rezervă terţiară lentă, cele două centrale sunt obligate să „intre” în sistem în maximum şapte ore de la momentul la care li se solicită acest lucru-din considerente tehnice nu se pot califica pentru un alt tip de reglaj. Pe lângă banii primiţi pentru a asigura disponibilitatea, centralele primesc, evident, banii pentru energia produsă, care este mai scumpă, dat fiind că vorbim despre huilă. Totul este trecut apoi în factura de energie electrică.

Cele două centrale ale CEH au o capacitate instalată de 1.225 MW.

 

1 Comment

  1. este subventie mascata, aceste servicii de sistem se aloca prin licitatie, ce hunedoara nu o sa poata produce mai mult de 1/3 adica undeva intre 120MW si cel mult 180MW, totul la preturi de cost enorme peste 600lei,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *