Ce fac cehii cu banii din exitul din România? CEZ începe mai devreme discuțiile pentru noul reactor nuclear de la Dukovany

Compania cehă de utilităţi CEZ va demara mai curând decât se estima discuţiile cu licitatorii pentru un proiect de miliarde de dolari, ce vizează construirea unui nou reactor la centrala nucleară Dukovany, a anunţat marţi Tomas Pleskac, membru al Board-ului, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Discuţii de clarificare vor începe mai degrabă săptămâna aceasta, în loc de luna aprilie, cu EDF (Franţa), KHNP (Coreea de Sud) şi grupul americano-canadian Westinghouse Electric.

„Vrem să le acordăm mai mult timp pentru a lucra la oferte finale de calitate”, a scris Tomas Pleskac, într-un mesaj pe Twitter.

CEZ se aşteaptă acum ca ofertele finale să fie depuse la mijlocul lunii septembrie, după ce în 2022 estimase finalul lunii septembrie pentru ofertele finale.

Pleskac a indicat că discuţiile iniţiale ar urma să demareze acum şi să dureze până la finalul lunii mai.

CEZ, deţinut în proporţie de 70% de stat, intenţionează să construiască un reactor nuclear cu o capacitate de 1.200 Megawaţi la Dukovany şi posibil încă trei la unitatea Temelin.

Proiectul este sprijinit financiar de stat, care va cumpăra energie de la acest reactor la preţuri predeterminate.

Centrala Dukovany ar urma să fie finalizată în 2036.

De asemenea, CEZ intenţionează să construiască mai multe reactoare nucleare modulare, primul urmând să fie finalizat în 2032.

Spre deosebire de ţările vecine Austria şi Germania, Cehia a decis să îşi extindă capacităţile de producţie a energiei nucleare, în contextul în care a hotărât eliminarea cărbunelui din producţia de electricitate până în 2033, pentru a reduce emisiile de carbon.

CEZ a vândut în România pentru a se concentra pe programul nuclear de acasă

Grupul CEZ a vândut activele din producția, distribuția și furnizarea de energie electrică din România pentru circa 1 miliard de euro către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) , în cadrul unei mișcări mai ample de retragere din zonă, cu scopul de a finanța programul nuclear cu sumele obținute din vânzarea acestor active. Cehii au exclus compania rusă Romatom de la lucrările pentru noile reactoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *