Ce avantaje va aduce noua centrală termică de la Midia pentru rafinăria Petromidia și pentru orașul Năvodari

Noua centrală termică în cogenerare care se va construi la Midia va aduce o scădere a costului energiei electrice și al aburului pentru rafinăria Petromidia, alături de o creștere a siguranței în alimentare a instalațiilor, dar și o scădere a prețului energiei termice livrate orașului Năvodari, spun oficialii KMG International (Grupul Rompetrol).

Construcția noii centrale termice de la Midia va aduce o scădere a costurilor cu utilitățile pentru rafinăria Petromidia și pentru locuitorii orașului Năvodari, a declarat Boris Bucur, manager utilități Rompetrol Rafinare, la o întâlnire cu presa.

“Estimăm o reducere a prețului la energia electrică furnizată către Rompetrol Rafinare. La un calcul foarte simplu, prin eliminarea componentelor reglementate (tarifele de distribuție, transport-n.red.) estimăm o reducere de 20 de dolari/MW, iar dacă înmulțiți cu 500.000-600.000 MWh, o să vedeți că vor fi beneficii importante”, a spus Bucur.

“Estimăm de asemenea un cost mai mic al al aburului furnizat către rafinărie, având în vedere că vom produce în cogenerare, ceea ce va conduce și la o scădere a prețului gigacaloriei pentru energia termică pe care o vom furniza în continuare orașului Năvodari. Un alt beneficiu pentru noi este că va crește stabilitatea în alimentarea cu energie electrică a platformei. Astazi periodic ne confruntam cu fluctuații care vin din sistem, fluctuații de tensiune care creează dezechilibre în alimentare. Sunt situații în care se mai opresc din echipamente sau chiar instalații la Rompetrol Rafinare, iar asta pentru noi înseamnă producție nerealizată, care afectează indicatorii de performanță”, a completat Bucur.

Directorul a explicat că noua centrală va avea două turbine pe gaz, două cazane recuperatoare de abur și o turbină pe abur, care vor fi amplasate în actuala incintă a Uzinei Termoelectrice Midia, care nu mai produce momentan decât energie termică.

Centrala de cogenerare va fi dezvoltată  prin intermediul Fondului de Investiții Româno-Kazah, un vehicul creat recent ca urmare a Memorandumului referitor la stingerea datoriilor istorice ale grupului Rompetrol. „Noua centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului, urmând a fi realizată în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia – deținută în prezent de Ministerul Energiei (56,58%) și KMG International (43,42%). Aceasta va funcționa cu gaz natural”, au spus SAPE (Guvernul României) şi grupul KMGI-Rompetrol într-un comunicat de presă din luna martie. Capacitatea instalată va fi 36 de MW energie termică şi 73 MW energie electrică. Termenul de implementare a proiectului este de patru ani.

Proiectul centralei avansează, potrivit oficialilor grupului KazMunayGas International, care au oferit recent și câteva termene de implementare a proiectului.

“Sperăm ca pînă la finele anului vom semna contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction-n.red.)  cu contractorul ales. Am terminat studiul de fezabilitate, activele existente au fost evaluate, a fost formată  echipa,  azi lucrăm cu candidații potențiali care ar putea deveni contractori”, a declarat Meraliyev Saduokhass  chief operational officer al KMGI, la ceremonia aniversării a 40 de ani de rafinare la Petromidia.

El a mai spus că termenul limită pentru ofertele finale pentru construcție este 1 octombrie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *