
Comisia Europeană a cerut Cehiei să amâne semnarea contractului cu grupul sud-coreean KHNP privind construcţia de noi reactoare nucleare, a anunţat luni agenţia cehă de presă CTK, citând o scrisoare către Ministerul Industriei de la Praga, transmite Reuters.
Amânarea ar prelungi perioada în care Executivul comunitar poate investiga dacă KHNP a obţinut subvenţii străine care ar putea distorsiona piaţa internă a UE, susţine CTK.
Oficialii CEZ şi ai Ministerului Industriei nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia, scrie Agerpres.
CTK a citat declaraţia şefului CEZ, Daniel Benes, conform căreia scrisoarea este din 2 mai, iar grupul francez EDF vrea să oprească construirea reactoarelor. După ce a pierdut anul trecut licitaţia din Cehia, EDF a depus o plângere la Comisia Europeană.
În 7 mai, Daniel Benes a anunţat miercuri că firma de utilităţi va contesta decizia tribunalului din Cehia care a blocat, recent, o subsidiară a CEZ să semneze un contract în valoare de cel puţin 18 miliarde de dolari cu grupul sud-coreean KHNP privind construcţia de noi reactoare nucleare.
Anul trecut, Cehia a ales grupul sud-coreean KHNP pentru construcţia a cel puţin două noi reactoare de 1.000 de Megawaţi la centrala nucleară de la Dukovany. De asemenea, săptămâna trecută, Guvernul de la Praga a acceptat să preia o participaţie de 80% la compania de proiect EDU II, o subsidiară a grupului de utilităţi CEZ, care a fost înfiinţată pentru construirea noilor unităţi, în ideea de a reduce povara financiară asupra grupului CEZ.
Benes le-a spus jurnaliştilor că CEZ respectă decizia dar continuă pregătirile pentru proiect, în pofida contestaţiei depuse de grupul francez EDF şi va căuta să obţină despăgubiri în urma întârzierilor.
„Avem convingerea fermă că nu am încălcat nicio reglementare şi licitaţia va fi un succes, urmând să fie semnat contractul, nu am niciun dubiu în legătură cu asta”, a declarat Benes. Acesta este convins că CEZ a procedat corect iar cea mai înaltă instanţă administrativă va respinge decizia tribunalului.
Oficialii CEZ susţin că proiectul s-ar putea confrunta cu întârzieri dacă se va prelungi lupta în instanţă, şi este posibil să nu poată fi îndeplinit obiectivul a finaliza până în 2036 primul din cele două reactoare nucleare.