Ccererea mondială de petrol va migra dinspre combustibili spre produse petrochimice – IEA

Cererea globală pentru petrol şi gaze va migra în următorii cinci ani dinspre combustibili pentru automobile spre produse petrochimice, a informat luni Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit estimărilor IEA, cererea pentru produse precum îngrăşăminte şi plastic va fi responsabilă pentru aproximativ un sfert din creşterea cererii mondiale de petrol prognozată până în 2023. Această creştere a cererii pentru produse petrochimice va compensa un avans mai slab pentru benzină şi motorină.

‘Creşterea economiei mondiale extinde clasa mijlocie din ţările în curs de dezvoltare iar venituri mai mari înseamnă o creştere a cererii pentru produse de consum. Un mare număr de compuşi chimici pe bază de petrol şi gaze naturale este crucial pentru fabricarea multor produse care satisfac această cerere crescută’, subliniază IEA.

Potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale a Energiei, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu 6,9 milioane barili pe zi în 2023, iar un sfert din această creştere, sau 1,7 milioane barili pe zi, ar urma să reprezinte cerere pentru produse petrochimice precum etanol sau nafta.

În următorii cinci ani, cel mai mare ritm de creştere se va înregistra în cazul cererii pentru etanol, care va spori cu 885.000 de barili pe zi, urmată de cererea de nafta, care va creşte cu 495.000 de barili pe zi, şi cererea pentru gaz petrol lichefiat cu 40.000 de barili pe zi.

Comparativ, cererea pentru benzină şi motorină va creşte cu doar 0,7% fiecare, în condiţiile în care peste 80% din vânzările globale de automobile sunt pe pieţe acoperite de standarde de eficienţă, inclusiv, China, India, SUA şi Europa. Potrivit IEA, acest lucru va avea un impact puternic asupra cererii viitoare de petrol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *