Câți prosumatori sunt acum în România. Au ajuns ei un pericol pentru echilibrul rețelei electrice?

România este departe chiar și de ținta de 10.000 de oameni care își produc energia acasă, în instalații fotovoltaice cu posibilitatea să verse surplusul în rețelele electrice, țintă estimată pentru finalul acestui an. 

La data de 31 martie, erau în România doar 3.725 de prosumatori în România, potrivit datelor Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Numărul lor este destul de mic în comparație cu sutele de mii din țările occidentale și chiar în comparație cu estimările de la noi pentru acest an.

“La finalul anului 2020 aveam peste 460 de contracte semnate prin Programul Casa Verde. AFM a aprobat în total 12.000 de cereri. Este sigur să spunem că până la sfârșitul anului vom avea 10.000 de prosumatori conectați la rețea”. Estimarea îi aparține Daliei Stoian, de la Future Energy Leaders România, și a fost făcută în ultima parte a lunii februarie.

Datele ANRE arată că erau doar 3.725 de de prosumatori racordați la rețeaua de distribuție a energiei electrice din România, cuputeri instalate până în 100kW. Cei mai mulți erau în zona Olteniei, iar cei mai puțin în zona Munteniei. Iată distribuția prosumatorilor pe fiecare dintre cele opt zone de rețea din țară.

În aceste condiții se pune problema dacă numărul prosumatorilor a ajuns să fie atât de mare astfel încât injecția în rețea a energiei produsă de micile lor instalații fotovoltaice (în majoritate) să provoace dezechilibre. Datele ANRE referitoare la puterea totală instalată a acestor instalații fotovoltaice ne ajută să ne facem o părere.

“Puterea electrică totală instalată a prosumatorilor racordați la rețeaua de distribuție a energiei electrice din România, cu puteri instalate până în 100 kW este de 20741,6047 kW, iar puterea electrică totală instalată a prosumatorilor racordați la rețeaua de distribuție cu puterea instalata de peste 100 kW este de 13839,4500 kW”, arată ANRE.

Așadar, puterea instalată a prosumatorilor cu instalații sub 100 kW este de doar 20 MW, în toată țara. Pentru comparație, pe hârtie cel puțin, puterea instalată în unitățile dispecerizabile de generare de energie electrică este de 19.584 MW, conform datelor ANRE

Amintim că, pe fondul implementării în legislația națională a unei directive europene, Guvernul a emis un proiect de lege care, în forma actuală, va obliga prosumatorii să plătească dezechilibrele pe care le produc rețelei electrice micuțele lor instalații fotovoltaice. Puteți citi un text pe această temă la linkul de mai jos:

Ți-ai pus panouri fotovolatice acasă? Statul îți dă în cap – proiect de lege prin care prosumatorii vor fi obligați să plătească dezechilibrele produsei rețele electrice

Anunțat acum 3 ani, programul Administrației Fondului de Mediu prin care orice persoană fizică ce dorea să-și monteze panouri fotovoltaice acasă putea primi o subvenție de până la 20.000 de lei, s-a dovedit un eșec.

Autoritățile au anunțat inițial că măsura, despre care s-a spus că va încuraja ideea de produce singur acasă energie din surse regenerabile, va ajuta 30.000 de oameni să își pună instalații fotovoltaice și să devină prosumatori. La finalul lunii mai, erau doar 1.000 de instalații fotovoltaice finanțate prin acest program și peste 10.000 de aplicanți respinși eronat, iar AFM a pierdut deja câteva procese, în primă instanță, pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *