Câtă energie trebuie să vândă producătorii în 2020 pentru a asigura consumul populației reglementate. Ordin ANRE

ANRE a publicat proiectul de ordin “pentru aprobarea regulilor pentru eliminarea și/sau atenuarea impactului unor măsuri sau politici care pot contribui la restrictionarea formării preturilor pe piața angro de energie electrică”, ce transpune în legislația națională regulamentul 943, de funcționare a pieței de energie. O prevedere se referă la alocările de energie de la producători pentru furnizorii de ultimă instanță, necesară consumului populației.

Iată prevederile din proiect:

“Art. 7 – Prin derogare de la prevederile art. 3, art. 5 alin. (1) şi art. 6, pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020 producătorii de energie electrică au obligaţia de a livra furnizorilor de ultimă instanță:

  1. a) în semestrul I 2020, maximum 75 % din necesarul de consum al clienților casnici pentru care se aplică tarife reglementate,
  2. b) în semestrul II 2020, maximum 60 % din necesarul de consum al clienților casnici pentru care se aplică tarife reglementate.

Art. 8 – Furnizorul utilizează toate mecanismele de piață în scopul achiziției energiei electrice necesare acoperirii consumului clienților săi finali și realizării unei poziții echilibrate pe piață.”.

Cel mai probabil, singurii producători la care se referă această obligație sunt Hidroelectrica și Nuclearelectrica, cele care vor trebui să vândă celor patru furnizori de ultimă instanță energia la preț reglementat, de tip cost plus profit reglementat de 5%.

Dincolo de această alocate semestrială, mai importante sunt alocările pe care ANRE le va face pentru fiecare lună, care nu au fost încă publicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *