
Prețurile din facturile de energie electrică vor crește, uneori masiv, pentru majoritatea clienților casnici, de la 1 iulie, moment de la care se desființează actualele prețuri plafonate. Vă prezentăm mai departe care sunt prețurile care vor fi plătite furnizorilor mari de energie electrică, după acea dată.
Dacă până la 30 iunie prețurile sunt cele maxime plafonate, de 0,68 lei/kWh, respectiv 0,80 și 1,3 lei/kWh, în funcție de consum, după 1 iulie piața va fi reliberalizată, plafoanele va fi ridicate, iar populația, în marea majoritate, va urma să plătească prețurile de piață în factură, indiferent de consum.
În așteptarea acelui moment, toți furnizorii de energie au lansat noile prețuri pentru clienții casnici, care vor fi valabile de la 1 iulie. Cu mențiunea că oricând clienții cansnici pot schimba furnizorul de energie electrică, gratuit, facem un sumar al noilor prețuri ale celor mai mari furnizori de energie electrică din
România, care vor fi în factura clienților după 1 iulie. Menționăm că prețul final al energiei din factură este format din prețul energiei active (doar acesta poate diferi de la un furnizor la altul), la care se adaugă tarifele de rețea și taxele, acestea fiind reglementate de stat și care sunt aceleași pentru toți furnizorii în funcție de zona de rețea a locului de consum.
Electrica Funizare are un preț al energiei active de 0,842 lei/kWh, iar la el se adaugă tarifele reglementate și taxele, astfel că prețul final facturat va fi cuprins între 1,50 și 1,59 lei/Kwh, în funcție de zona de distribuție a clientului. Prețul este fix și garantat de la data de la 1 iulie până la data de 31 decembrie 2025.
Pentru clienții Electrica Furnizare din zonele de distribuție deservite de Distribuție Energie Electrica Romania (DEER), compania de distribuție din cadrul grupului Electrica, prețurile finale sunt de circa 1,57 lei/ kWh, ceea ce înseamnă că, la un consum mediu de 120 kWh lunar, factura va fi de circa 189 de lei. Estimarea a fost făcută chiar de companie și apare în ofertă.
PPC. Prețul energiei active care va fi aplicat de PPC clienților săi casnici, începând cu data de 1 iulie, moment de la care vor dispărea prețurile plafonate, este de 0,885 lei/kWh, potrivit ultimei oferte. După aplicarea tarifelor de rețea și a taxelor, prețul final din factură va fi de 1,56 lei/kWh pentru clienții din zona de distribuție a Rețele Electrice România, deci inclusiv în Bucureșri, 1,62 lei/kWh pentru clienții din zona de distribuție a DEER (Distribuție Energie Electrică România), 1,64 lei/kWh pentru clienții din zona Distribuție Energie Oltenia și 1,63 lei/kWh pentru clienții din zona Delgaz Grid.
Compania are încă o ofertă promoțională pentru cei care vor să îi fie clienți , adică se mută la ei de la alți furnizori, de 0,722 lei/kWh pentru energia activă. Reducerea față de prețul din oferta standard a companiei este de circa 16 bani/kWh (fără TVA) la energia activă, sau 19 bani/kWh cu TVA,
Premier Energy Furnizare. Prețul energiei active este de 0,84 lei/kWh (preț al energiei active, fără tarife și taxe), aplicabil de la 1 iulie, și care este valabil 3 luni, până la 30 septembrie. La acesta se adaugă tarifele specifice fiecărei zone de rețea și taxele astfel că prețurile finale din factură variază între între 1,50 și 1,58 lei/kWh, în funcție de zona de rețea. În aria de distribuție a DEO, acolo unde compania are cei mai mulți clienți, prețul nou care va fi în factură după 1 iulie este de 1,584 lei/kWh.
Hidroelectrica. Cel mai mare producător de energie din România care este și furnizor pentru circa 600.000 de clienți, a crescut deja prețul energiei active, ținut mult timp la nivelul de 0,28 lei/kWh, astfel că, de la 1 aprilie, clienții Hidroelectrica plătesc în factură un preț al energiei active de 0,45 lei/kWh.
Acest preț va fi menținut și după 1 iulie, ceea ce face ca, în funcție de zona în care se află locul de consum, prețurile finale din factură, deci cele cu toate tarifele și taxele, să fie cuprinse între 1,04 și 1,12 lei/kWh.
Cine va fi ajutat să plătească factura
Răspunsul scurt este: acum nu se știe exact. Dar Guvernul are în lucru o schemă de sprijin prin care vor primi direct bani consumatorii vulnerabili, ideea fiind ca sub această “umbrelă” să intre cât mai mulți clienți casnici. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că sunt scenarii care merg până la a ajuta șase milione de clienți, dar că trebuie aprobare de la Finanțe, pentru că sumele sunt uriașe.
“Actualmente sunt undeva la 250.000 de gospodării care beneficiază de suplimentul de energie de la Ministerul Muncii Noi am lucrat pe trei scenarii în care practic pragul de venit minim crește între 30% față de nivelul actual și 90% față de nivelul actual. E cam 30-60-90. Astea sunt cele trei scenarii, cu o anvelopă bugetară aferentă la fiecare. Foarte clar, între 300 de milioane de euro șiun miliard de euro ar costa, în funcție de scenariul ales, pe fiecare an”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, răspunzând unei întrebri din partea presei pe tema apropiatei liberalizări a prețurilor.
El a explicat că, în cel mai generos scenariu, ar putea beneficia de subvenții din partea statului 6 milioane de locuri de consum ale clienților casnici. “La șase milioane de locuri de consum este mai mult decât acoperitor din punctul nostru de vedere” , a spus Burduja, care însă a ținut să spună că acesta este totuși doar un scenariu, cel mai ambitios și a spus că totul depinde de Ministerul Finanțelor.
“Asta urmează să discutăm cu Ministerul Finanțelui, este doar propunerea Ministerului Energiei, în contextul în care titularul e Ministerul Muncii. Noi am inițiat vreo 10 discuții tehnice, am trimis Ministerul Muncii propunerile noastre, desigur că ele trebuie validate și cu Ministerul Muncii și cu piața”, a spus Burduja.
În momentul de față sunt circa 9 milioane de locuri de consum în România.