Cât costă testul de stres al centralei de la Cernavodă

Compania Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va cheltui 50 milioane euro pentru măsurile necesare trecerii testelor de stres, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, la Energy Forum 2011.

“Suma necesară pentru analizele şi măsurile necesare pentru trecerea testelor de stres privind securitatea nucleară a celor două reactoare în funcţiune de la Centrala de la Cernavodă este de 50 milioane euro’, a afirmat Budulan. El a spus că societatea dispune de aceşti bani.

Directorul Nucelarelectrica a amintit că testele de stres au fost introduse pentru toate reactoarele nuclare din Europa, în urma catastrofei nucleare de la Fukushima din Japonia.

”Vom face analize pentru fiecare reactor aflat în funcţiune, pe baza de proiectare, pentru securitatea nucleară. De asemenea, vom mări cantitatea de apă de răcire. Toate acestea sunt necesare pentru a trece testele de stres în 2011” , spus adăugat directorul Nuclerelectrica.

Potrivit unor informări mai vechi ale Comisiei Europene, stress-testele au fost demarate la 1 iunie şi cuprind trei etape:

-Pre-evaluarea de către operatorii centralelor nucleare, care răspund la chestionarele cu testele de stres, prezintă documente justificative, studii şi planuri.

-Întocmirea de către autoritatea naţională din domeniu a Raportul Naţional, prin care verifică dacă răspunsurile date  de operatorii centralelor nucleare sunt corecte.

-Verificarea de către echipe multinaţionale a rapoartelor naţionale. Aceste echipe vor fi formate din şapte persoane – un reprezentant al Comisiei Europene şi şase membri din cele 27 de autorităţi naţionale de reglementare. Componenţa exactă a fiecărei echipe va fi decisă ulterior. Echipele pot decide să inspecteze centrale nucleare la faţa locului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *