Cât costă instalarea unei centrale termice de apartament, cum trebuie aleasă, şi în cât timp se amortizează investiţia

Odată cu trecerea anotimpului rece, furnizorii de energie termică au oprit alimentarea cu căldură a blocurilor, iar cine doreşte să se debranşeze poate să o facă. Iată cât costă achiziţia unei centrale termice murale, ce lucrări presupune instalarea şi în cât timp se amortizează investiţia, potrivit estimărilor celui mai important vânzător de centrale termice din România

Costurile instalării unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei și pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei, în cazul în care vorbim de o primă instalare, pentru un apartament mediu de 80 mp, potrivit estimărilor Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice.

În acest fel, amortizarea investiției se poate face chiar și în 2 ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

„Românii sunt tot mai atenți la alegerea pe care o fac atunci când sunt în căutarea unei centrale termice de apartament. De altfel, studiile Ariston arată că din ce în ce mai multe achiziții sunt realizate pentru înlocuirea echipamentelor vechi, în acest caz investiția fiind mai mică, iar aspectele luate în calcul vizând cu precădere eficiența și serviciile post-vânzare”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, într-un comunicat.

Astfel, potrivit afirmațiilor sale, în medie, românii plătesc cca. 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, cel mai achiziționat model fiind cel de 24 kw, ideal pentru un apartament cu o suprafață de până la 100 mp. Dincolo de tarifele efective ale centralei termice, în funcție de tipul de instalare, costurile sunt diferite.

“Dacă vorbim de înlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, pe lângă costurile noului echipament, este necesar un buget de doar 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, recomandăm și spălarea instalației (radiatoare și țevi) cu o soluție alcalină, în acest caz tarifele ajungând la 150 lei”, a mai spus reprezentantul companiei.

Astfel, per total, în cazul înlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, în medie, de 3.750 lei, iar, în funcţie de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul din judeţ, amortizarea investiţiei se poate face între 2 şi 4 ani.

Ce presupune prima instalare a unei centrale termice

Pe de altă parte, în cazul unei prime instalări de centrală termică, investiția inițială poate ajunge la 7.800 lei, luând în calcul tot un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe lângă prețul centralei termice și montaj, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz și cele realizării instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc).

“Costurile necesare pentru debranșare diferă de la oraș la oraș, existând zone din țară unde acest proces nu doar că este foarte anevoios, din cauza birocrației și a documentelor necesare, dar este și foarte costisitor. Un astfel de exemplu este București”, a mai spus Drăguleanu.

Mai mult, și bugetul necesar pentru realizarea instalației de gaz diferă de la caz la caz. Dacă în clădire există deja infrastructura de gaz, atunci costurile sunt mai mici. În caz contrar, tot procesul poate deveni mai costisitor. Chiar și așa amortizarea se poate face în mai puțin de 5-6 ani, în timp ce instalarea sistemului individual de încălzire aduce o serie de beneficii precum costuri lunare mai mici, confort și independență.

Cum trebuie aleasă centrala termică

În ceea ce privește alegerea centralei termice potrivite, românii trebuie, înainte de toate, să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit și de numărul de consumatori de apă caldă menajeră (n.b. numărul de băi şi bucătării).

„Puterea centralei termice este determinată de această analiză, fiind foarte importantă deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă caldă furnizată, comparativ cu nevoile familiei. Astfel, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporțională cu dimensiunea spațiului și cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Eficienţa centralei termice este cel de-al doilea criteriu de care românii ar trebui să ţină cont atunci când fac achiziția. Un alt aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la cumpărarea unei centrale termice este și siguranţa în exploatare: evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecția la îngheț și lipsa apei din instalație. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung.

Nu în ultimul rând, un criteriu esențial în alegerea unui echipament de încălzire este și perioada de garanție. Cum durata de viața a unei centrale termice de apartament depășește, în medie, 10 ani, este foarte important ca atât serviciul de garanție, cât și cel de post-garanție, să fie asigurate de către firme specializate.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale şi de pardoseală în condensare aflate sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat, panouri solare și pompe de căldură.

6 Comments

  1. Tocmai am venit de la o firma care instaleaza centrale termice. Ptr. un apartament de 40 m patrati ma costa, cu tot cu centrala de 3100 lei, DOAR 8500 lei. Deci Amortizarea se va realiza, probabil, in vreo 7-8 ani….

    1. Acest cost implica separatia de gaze, montajul caloriferelor si pana la punerea in functiune sau doar centrala? Multumesc!

  2. Nu știu ce fel de preturi sunt astea și de cind pe mine ma costa 15500 lei în Bacău un apartament cu 2 camere pina acum am dat 4500 lei, proiect debranșare și contor separat și pina la final ar mai fi 11000,prima data mi – au zis 13 380 după care am zis ca este foarte scump și ma opresc nu mai fac nimic far și asa este mult foarte mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *