Sub 3 lei pe litru. Atât ar costa carburanţii, în România, dacă, strict ipotetic, nu s-ar mai plăti acciza despre care Bogdan Chiriţoiu spune că este deliberat pusă de stat la un nivel ridicat, pentru a ne face să mergem mai puţin cu maşina şi să reducem poluarea.
„Vrem să facem atât de scumpă benzina încât lumea să cumpere mai puţin. Nu este neintenţionat preţul ăsta mai mare, ci este obiectivul politic al statului, în extensie al Uniunii Europene, să îţi pună acciza asta care să te descurajeze să consumi mult şi să reducem poluarea”.
Afirmaţia aparţine preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi ne-a determinat să vă prezentăm succinct, un calcul: cât ar costa benzina şi motorina dacă nu ar fi accize, o situaţie absolut ipotetică, pentru că acciza pe carburanţi este o politică a fiecărui stat european şi o importantă sursă de venit pentru bugetul fiecărei ţări.
Preţul carburanţilor, în Europa, conţine două mari componente: preţul companiei petroliere care fabrică/distribuie/vinde carburanţii, şi care depinde de cotaţiile ţiţeiului, de costurile fiecăreia şi de condiţiile de pe fiecare piaţă, şi valoarea taxelor, impusă de fiecare stat în parte. Taxele sunt, în România, două, şi se aplică una la cealaltă: acciza şi TVA.
Dacă valoarea TVA este atributul fiecărui stat, la acciză situaţia este uşor diferită: există un nivel minim al accizei, stabilit la nivelul întregii Uniuni Europene, şi, cel puţin teoretic, niciun stat membu nu poate practica un nivel mai mic.
Preţul mediu, era, la pompele din România, de 4,67 lei litrul pentru benzină, şi de 4,58 de lei litrul pentru motorină, la data de 15 mai, potrivit ultimelor date ale Oil Bulleti, serviciul de monizorizare al pieţei carburanţilot. Calculat în euro, avem cel mai mic preţ al benzinei din UE, şi al doilea cel mai mic preţ al motorinei, după Luxemburg. Ponderea taxelor în preţul final al carburanţilor este, la noi, de 51% pentru benzină şi 49% pentru motorină. Cele mai mici procente din UE, alături de Bulgaria, şi mult sub media ponderată la nivelul UE: 63% la benzină şi 58% la motorină. La această situaţia s-a ajuns şi după reducerea accizei, cu 7 eurocenţi pe litru, fosta supraacciză din care statul român voia să construiască autostrăzi, care a intrat în vigoare la începutul acestui an.
Eliminând şi acciza şi TVA, preţul mediu ar trebui să fie, în România, de 2,27 lei pe litru pentru benzină, şi 2,33 lei pe litru pentru motorină.
Dacă, absolut ipotetic, statul român ar renunţa la acciză şi ar taxa carburanţii doar cu TVA, un litru de benzină ar trebui să coste, în medie, 2,7 lei, iar un litru de motorină 2,77 lei.
Consumul anual de carburanţi este de circa 10 miliarde de euro, din care două treimi reprezintă consumul de motorină.Cei mai importanţi jucători pe această piaţă sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.