Cât a încasat statul român redevenţe de la Petrom în 2017

OMV Petrom a publicat valoarea taxelor plătite statului român în 2017. Redevenţa plătită a fost mai mică decât celelalte tipuri de taxe pe care le-a plătit compania. Suma este posibil să crească în acest an.

Valoarea totală a redevenţelor plătite de OMV Petrom anul trecut s-a ridicat la 565,7 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de companie. În total, suma plătită de Petrom (excluzând accizele şi TVA din preţul carburanţilor pe care compania doar le colectează şi le virează bugetului, dar şi taxele pe proprietate sau de mediu) către bugetul României a fost de 1,3 miliarde de lei.

Cum redevenţele înseamnă 667 de milioane de lei, iar taxele de licenţiere, închiriere, etc. au fost de 61,3 milioane, rămân 667 de milioane de lei, sumă totală plătită către stat din cele trei impozite: impozitul pe profit, impozitul pentru exploatarea resurselor naturale, de 0,5%, şi impozitul de 60% (în acest an este de 85%) pe veniturile suplimentare obţinute în urma liberalizării pieţei gazelor naturale.

Cum, potrivit datelor prezentate de companie, impozitul pe profit a fost de 355 de milioane de lei, rezultă că, din cele două taxe suplimentare, statul a obţinut de la compania petrolieră 312 milioane de lei, adică mai mult de jumătate din cât a primit de la Petrom pentru redevenţe.

Citeşte şi:

Cea mai mare daună plătită vreodată de firmele de asigurări în România: 35 de milioane de euro. Banii merg la Petrom

Redevenţele la petrol şi gaze sunt cuprinse între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei realizate , în funcţie de mărimea zăcământului şi sunt menţinute la acest nivel din 2004, an în care a fost privatizat Petrom. Sumele primite de stat sunt însă mici, pentru că majoritatea zăcămintelor operate de Petrom au ajuns la maturitate şi au o producţie mică (producţia medie pe sondă ar fi cea mai mică din lume) şi, ca atare, pentru a-şi creşte încasările, statul a introdus taxe suplimentare. Potrivit unui studiu Deloitte, în anul 2016, rata efectivă de taxare a fost de 17,5%, dar în acel an era în vigoare şi taxa pe stâlp.

În acest an, este posibil ca redevenţele primite de la Petrom să fie mai mari, în pofida scăderii continue a producţiei de hidrocarburi a companiei. Asta pentru că, din ianuarie, preţul la care se va aplica procentul de redevenţă pentru gaze va fi preţul spot din Austria, de la Central European Gas Hub, nu cel la care Petrom vinde gazul. Or, potrivit unei declaraţii mai vechi ale Marianei Gheorghe, CEO Petrom, dacă anul trecut compania ar fi plătit redevenţa la gaz la acel pteţ suma totală plătită statului român în contul redevenţei ar fi fost cu 25% mai mare.

Anul trecut producţia totală a Petrom a fost de 27,3 milioane de barili de petrol şi condensat şi de 5,18 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *