Câștig de etapă pentru Engie și, posibil, E.On. Guvernul modifică legea plafonării pentru ca furnizorii de ultimă instanță să nu meargă în pierdere

Proiectul de OUG care modifică, printre altele, legea plafonării prețurilor la energie și gaze și a compensării facturilor, le asigură furnizorilor de ultimă instanță (FUI) de gaze și energie certitudinea că își vor recupera de la stat banii pe care îi pierdeau plafonând prețurile și pentru clienții preluați în regim de ultimă instanță de la furnizorii care îi abandonau.

Iată exact cum sună prevederea din OUG: “….pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență va fi compensată diferența dintre prețul de achiziție al energiei electrice/gazelor naturale și plafonul de 525 lei/ MWh al energiei electrice, respectiv 250 lei/MWh al gazelor naturale, aferent consumului clienților intrați în portofoliul furnizorilor de energie electrică/gaze naturale în regim de ultimă instanță în perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, pe durata regimului de ultimă instanță”.

După cum se știe, aceste prețuri plafonate se aplică până la 31 martie 2022.

De ce este un mare avantaj pentru furnizori, mai ales cei de gaze

Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, care este și FUI chiar dacă nu a mai vrut acest lucru, a preluat 65.000 de clienți casnici, în circa o lună de zile, de la furnizori de gaze care nu au mai putut continua activitatea. Tot Engie și E.On vor continua să facă acest lucru și pe viitor, dacă situația complicată din piața gazelor se va menține. Și sunt semnale că vor mai fi furnizori mici de gaze care vor muri. La electricitate, situația nu este atât de rea, furnizorii nu au renunțat la clienți.

Legea plafonării și compensării se aplica la fel și la clienții preluați în regim de ultimă instanță. Adică, și ei primeau preț plafonat, chiar dacă prețurile de ultimă instanță sunt mult mai mari. Problema Engie a fost că se trezea că trebuie să asigure consumul a zeci de mii de clienți preluați peste noapte, și trebuia să cumpere energia pentru ei la prețul de atunci al pieței, mult mai mare decât prețul plafonat, cel cu care erau obligați să vândă clienților preluați.

Iar mecanismul de recuperare a banilor de la stat le aducea direct pierdere: nu primeau înapoi diferența dintre prețul cu care au luat gazul din piață și cel plafonat la care erau obligați să-l vândă clienților. Primeau diferența între un preț mediu din perioada 1 apriliie 2021 și 1 aprilie 2022 și acest preț plafonat – ori în trecut prețurile de achiziție au fost mult mai mici. Furnizorii au avertizat că tot mecanismul le va aduce pierderi pe care nu le pot suporta și intră în deficit de cash-flow, care va afecta furnizarea pentru toți clienții.

Ei bine, acum, prin prevederea de mai sus, OUG spune foarte clar că statul va da înapoi exact diferența dintre costul de achiziție al gazelor destinați consumatorilor preluați în regim de ultimă instanță și prețul plafonat cu care ajunge gazul în factura clienților preluați. Asta pe toată perioada în care clientul rămâne la FUI.

Se creează astfel cadrul legal ca FUI să nu aibă pierderi pe clienții preluați obligatoriu de la alți furnizori care au ieșit din piață.

În plus, dispare și temerea că FUI vor primi înapoi banii de la stat abia în primăvară – recuperarea sumelor se va face după fiecare lună de livrare, pe baza datelor trimise de furnizori, avizate apoi de ANRE și trimise Ministerului Energiei pentru a fi plătite. Acest lucru a fost introdus și el în OUG.

Amintim că, până la 31 martie, prețul final plătit de consumatorii casnici este de un leu/kwh energie electrică și de 37 de bani/kWh la gaze naturale. În condițiile din lege, unii consumatori casnici vor mai primi și reduceri din acest preț, dacă se încadrează în plafoanele lunare de consum.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *