Locuinţele unifamiliale cu maximum două etaje s-ar putea branşa mai rapid la reţelele de energie electrică, gaze naturale şi apă, dacă o propunere a Primăriei va fi votată în şedinţa din 12 decembrie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Odată cu solicitarea, de către cel care construieşte o casă, a avizului de amplasament pentru obţinerea autorizaţiei de construire pentru un imobil, se poate solicita şi avizul de branşare/racordare la utilităţi a imobilului respectiv.
Solicitarea de avize (amplasament şi racordare) se va face de către beneficiari la societăţile furnizoare de utilităţi, iar acestea trebuie să elibereze respectivele documente în maximum 15 zile.
“A rezultat necesitatea reglementării autorizării clădirilor concomitent cu branşamentele şi racordurile la utilităţi pentru a elimina birocraţia care generează multipla emitere de autorizaţii pentru acelaşi imobil şi urgentarea procesului de autorizare”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.
Reglementarea va fi valabilă, dacă va fi votată, pentru locuinţele unifamiliale cu regimul de înălţime S+P+2E+M, cu branşamente şi cu racorduri proprii şi cu contorizare individuală. De asemenea, această auturozare a imobilului împreună cu branşarea/racordarea la utilităţi se va putea face numai dacă nu sunt necesare extinderi de reţele la noile clădiri.
“Prin comasarea celor două etape se va micşora birocraţia şi se va veni în întâmpinarea celor care solicită autorizaţii de construire pentru locuinţe individuale. Scurtarea termenului de autorizare va constitui un beneficiu atât pentru oraş cât şi pentru cetăţeni”, se arată în expunerea de motive a proiectului, semnată de primarul Bucureştiului, Gabriela Firea.