Casa Verde Fotovoltaice: Plafonul de subvenţii pentru instalaţiile fotovoltaice s-a epuizat în cinci din cele opt regiuni, în şase ore de la reluarea programului

La ora 16.00, deci la şase ore de la momentul în care a fost re-pornit programul prin care se acordă câte 20.000 de lei persoanelor fizice care doresc să instaleze panouri fotovoltaice acasă, au fost epuizate sumele pentru cinci din cele opt regiuni ale ţării. Cel mai mic interes este în cea mai bogată zonă a ţării, Bucureşti-Ilfov. În total, au fost depuse cereri pentru instalarea a peste 19.000 de sisteme.

Instalatorii autorizaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) care au depus în aplicaţia informatică redeschisă azi dosarele persoanelor fizice interesate au apuizat fondurile allocate în regiunile Nord Vest, Centru, Nord-Est, Sud, Sud Vest Oltenia şi Vest, potrivit datelor de la ora 16.00 disponibile pe platforma AFM.

În total, au fost înregistratea dosare cu solicitări de finanţare de 388 de milioane de lei doar pentru aceste zone în care alocările au fost epuizate, cu menţiunea că, pentru zona Oltenia plafonul fusese epuizat încă din data de 10 septembrie, când a fost demarat programul, dar a fost oprit de AFM tocmai pentru că au existat suspiciuni legate de faptul că un instalator ar fi încărcat prin mijloace nepermise prea multe cereri pentru acea zonă.

Din aceste sume rezultă că se pot instala circa 19.400 de sisteme fotovoltaice, în varianta în care am lua în calul plafonul maxim al finanţării, de 20.000 de lei.

La ora redactării acestui text, mai erau disponibile 3,52 milioane de lei pentru regiunea Sud-Est şi 40,2 milioane de lei pentru regiunea Bucureşti-Ilfov. De fapt, aici au fost folosite,  până acum, doar jumătate dintre fondurile allocate, în sumă totală de circa 80 de milioane de lei.

Context

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional, precizează AFM.

Dosarele de finanţare pentru noul program se depun exclusiv electronic.

Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.

„Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.

Până atunci, în aplicaţia informatică au fost înscrise peste 13.000 de cereri de finanţare din partea persoanelor fizice, ceea ce arată interesul enorm pentru acest program.

Înscrierile au fost reluate azi, iar procurorii DIICOT cercetează ce s-a întâmplat în 10 septembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *