Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul de ordin prin care se modifică programul “Casa Verde Fotovoltaice”, ediția din 2023, pentru a se evita situațiile în care unii beneficiari ar putea pierde finanțarea.
Iată principalele modificări, așa cum apar în nota de fundamentare a noului Ordin, pus acum în dezbatere publică:
Modificarea duratei de implementare la 18 luni pentru beneficiarii care fac dovada că s-a solicitat emiterea certificatului de racordare înăuntrul termenului de 12 luni;
Flexibilizarea procesului de selecție a instalatorilor. Astfel, Ghidul va permite schimbarea instalatorului pentru a două oară, ulterior aprobării, asigurându-se că beneficiarii nu sunt afectați de eventualele probleme întâmpinate de aceștia în procesul de montare a sistemului de panouri fotovoltaice;
Extinderea termenului de implementare pentru beneficiarii care au selectat un instalator pentru a doua oară, ulterior aprobării. Astfel, perioada de finalizare a proiectului va fi prelungită la 6 luni, oferind mai mult timp pentru soluționarea eventualelor blocaje logistice și tehnice.
Modificarea a fost necesară pentru că au fost foarte multe sesizări cum că certificatele de racordare se emit cu întârziere, iar beneficiarii programului ies din termenul de 12 luni în care trebuie pusă în funcțiune instalație fotovoltaică, ceea ce duce la pierderea subvenției de la stat.
“Ca urmare a numeroaselor sesizări primite din partea beneficiarilor programului denumit generic „Casa Verde Fotovoltaice” cu privire la perioada îndelungată necesară emiterii certificatelor de racordare de către distribuitorii de energie, cauzată și de termenele lungi de livrare a contoarelor cu dublu sens, perioadă care poate ajunge în unele cazuri până la câteva luni, s-a evidențiat riscul ca beneficiarii să depășească termenul de 12 luni de implementare a proiectului, astfel cum este reglementat la art. 25 alin. (2) din ghidul de finanțare mai sus menționat”, se arată în nota de fundamentare.
“O astfel de situație ar conduce la imposibilitatea declanșării mecanismului de finanțare prevăzut în cadrul programului, în vederea decontării de către Administrația Fondului pentru Mediu a cheltuielilor eligibile aferente sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, având în vedere că unul din documentele justificative care trebuie atașat la cererea de decontare este certificatul de racordare, iar instalatorii validați nu își vor putea recupera investițiile, riscând intrarea în incapacitate de plată și/sau insolvență. În baza contractelor de participare încheiate cu Administrația Fondului pentru Mediu, instalatorii validați în cadrul programului avansează toate cheltuielile cu instalarea și contravaloarea sistemelor de panouri fotovoltaice, urmând ca ulterior acestea să fie rambursate după prezentarea certificatelor tehnice de racordare eliberate consumatorilor persoane fizice”, mai arată instituția.
Ministrul Mediului vorbește despre “instalatori-țepari”
„Prima dintre ele (dintre modificări – n.red.) se referă la cei care şi-au instalat panourile fotovoltaice, au fost beneficiari, dar care încă nu au obţinut certificatul de racordare. Sunt unii distribuitori de energie care întârzie nepermis de mult cu eliberarea acestui certificat şi, în lipsa acestuia, nu putem deconta finanţarea, iar firma care a montat panourile fotovoltaice nu-şi poate recupera investiţia. A doua categorie este cea legată de acei beneficiari care au dat peste un instalator „ţepar”, care nu s-a prezentat să instaleze panourile până la finalul lunii decembrie 2024. Pentru acei români care au avut ghinionul să colaboreze cu astfel de „ţepari”, am decis ca prin acest ordin să le mai acordăm încă 6 luni, timp în care pot schimba instalatorul. Primim foarte multe sesizări la minister şi ne vom asigura că astfel de instalatori neserioşi nu vor mai avea acces la programe de finanţare din AFM, din Ministerul Mediului, în viitor”, a explicat ministrul de resort, Mircea Fechet, într-un comunicat de presă în care anunță modificările.
au dat-o in bara cu success … din nou 😀