Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la începutul acestei luni a fost decizia grupului austriac de a pune sub sechestru gazele ruseşti sub formă de plată, pentru acoperirea sumelor datorate OMV, în urma unei decizii a unui tribunal de arbitraj, au declarat mai multe surse pentru Reuters, citate de Agerpres.
La data de 13 noiembrie, OMV a anunţat că a obţinut câştigat de cauză într-un dosar de arbitraj împotriva Gazprom. Un tribunal german a cerut Gazprom să plătească 230 milioane de euro către OMV, pentru nereguli în livrările de gaze. Grupul austriac preciza atunci că va lua, imediat, măsuri pentru a pune în aplicare decizia tribunalului prin acţiuni faţă de propriile sale facturi către Gazprom. Trei zile mai târziu, Gazprom a suspendat livrările de gaze către OMV.
Sursele citate de Reuters susţin că OMV a pus sub sechestru livrări de gaze pentru luna octombrie cu o valoare de 230 milioane de euro. A fost pentru prima dată când un client din Uniunea Europeană nu a plătit pentru gazele Gazprom, a precizat o sursă din apropierea gigantului rusesc.
O sursă din apropierea OMV a dezvăluit că grupul austriac a decis să pună sub sechestru gazele livrate de Gazprom în luna octombrie, în locul sumei acordate de tribunalul de arbitraj, deoarece a considerat că aceasta este ultima şansă pentru a-şi recupera banii, în eventualitatea în care Ucraina nu va mai permite tranzitul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său începând din 2025.
În replică, Gazprom consideră punerea sub sechestru a gazelor drept neplată şi în consecinţă a oprit livrările, a precizat sursa din apropierea Gazprom.
Oprirea bruscă a relaţiei dintre Gazprom şi OMV i-a luat prin suprindere pe mulţi observatori şi este o lovitură asupra îndelungatei influenţe politice şi economice a Gazprom în Europa Centrală. Austria a fost unul din cei mai loiali clienţi ai Gazprom, fiind aproape în întregime dependentă de gazele ruseşti chiar dacă alte state UE au făcut trecerea la importurile din Norvegia, SUA şi Qatar.
Contractele dintre OMV şi Gazprom includ o clauză de tip „take-or-pay”, care stipulează că OMV trebuie să plătească pentru gazele furnizate de Gazprom, chiar dacă nu are nevoie de toată cantitatea de gaze prevăzută în contract.
O sursă citată de Reuters susţine că depozitele mari de gaze din Austria i-au conferit grupului Gazprom o poziţie puternică în Europa în ultimele două decenii. Sursa a adăugat că Austria a economist miliarde de euro de pe urma gazelor ruseşti ieftine, după izbucnirea războiului din Ucraina.
Austria a primit gaze ruseşti la un preţ cuprins între 300 şi 400 de dolari per 1.000 de metri cubi, în condiţiile în care pe piaţa spot preţurile erau de peste 1.000 de dolari per 1.000 de metri cubi în anul 2022, au dezvăluit sursele.
Directorul general de la OMV, Alfred Stern intenţiona să reducă dependenţa de gazelor ruseşti încă de la numirea sa în postul de CEO al grupului austriac în 2021, susţine una dintre surse.
Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a spus că este la latitudinea OMV să decidă dacă pune capăt contractelor cu Gazprom. „Sarcina mea şi cea a Guvernului federal este de a crea condiţiile cadru pentru a face această ieşire posibilă”, a spus Leonore Gewessler.