Carburanții se vor scumpi cu 8 bani pe litru, de la 1 ianuarie, ca urmare a ajustării accizelor cu inflația

Accizele la carburanți se ajustează anual, cu rata inflației. Ministerul Finanțelor nu a publicat încă noile accize care vor fi plătite de consumatori în prețul carburanților de la 1 ianuarie 2020, dar pe baza datelor INS va putem spune de pe acum că benzina și motorina vor fi mai scumpe cu circa 8 bani pe litru.

Accizele la carburanții auto se actualizează în fiecare toamnă, cu rata inflației, iar noul nivel va fi aplicat pentru tot anul următor, potrivit Codului Fiscal în vigoare.

Accizele “se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie”, după cum scrie în Codul Fiscal.

Ministerul Finanțelor nu a publicat încă pe site noile niveluri ale accizelor, aplicabile de la 1 ianuarie 2020, deși în teorie trebuia să facă acest lucru până la data de 20 octombrie, dar asta nu înseamnă că accizele nu vor crește-și anul trecut noile valori au fost publicate cu întârziere.

Nivelurile actuale ale accizei sunt de 2.038 de lei pentru 1.000 de litri, în cazul benzinei, și de 1.895 de lei pentru 1.000 de litri, în cazul motorinei.

Potrivit Institutului Național pentru Statistică, “preţurile de consum în luna septembrie 2019 comparativ cu luna septembrie 2018 au crescut cu 3,5%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,5%”.

Așadar, în lipsa vreunei dispoziții legale care ar putea apărea, accizele la carburanți vor crește cu 3,5%, de la 1 ianuarie 2020, iar în prețul de la pompă se va vedea și mai mult, pentru că se adaugă și TVA la valoarea mărită.

Așadar, de la 1 ianuarie 2020, benzina va fi mai scumpă, potrivit calculelor, cu circa 8,5 bani pe litru, iar motorina cu circa 7,9 bani pe litru, deci, rotunjit, opt bani.

La acest moment, 53% din prețul de la pompă al benzinei vândute în România reprezintă taxe. Pentru motorină, procentul este de 50%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *