Carburanţii s-au scumpit puternic în ultima lună în România

Preţul benzinei a crescut cu 2,4%, iar cel al motorinei cu 3,1% în doar o lună, alimentate de scumpirea petrolului.

Preţul mediu al benzinei vândută la staţiile din România, era, la data de 26 aprilie, de 5,43 lei pe litru, potriv it datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene. La motorină, preţul mediu era de 5,55 lei pe litru.

Cu o lună în urmă, la data de 26 martie, preţul mediu al benzinei era, la noi, potrivit aceleiaşi surse, de 5,30 de lei litrul, iar cel al motorinei de 5,38 de lei pe litru.

Aşadar, în lei, în doar o lună, benzina s-a scumpit cu 13 bani litrul, iar motorina cu 17 bani pe litru. Procentual, majorarea a fost de 2,4% la benzină şi de 3,1% la motorină.

Citeşte şi:

Petrolul american invadează Europa. Arabii şi ruşii scapă printre degete cea mai mare piaţă de desfacere

Scumpirile de la noi din ultima lună sunt în trendul evoluţiei preţurilor de pe continent.
Astfel, preţul mediu la benzină, calculat în euro, a crescut, în acelaşi interval, de la 1,358 euro pe litru la 1,40 euro. La motorină, preţul mediu ponderat calculat de cei de la Oil Bulletin a crescut, în ultima lună, de la 1,265 euro pe litru la 1,297 euro. Aşadar, scumpirile au fost, în medie, de 3% pentru benzină şi de 2,5% la motorină.
Preţurile la carburanţi din România sunt încă sub media europeană, dar nu sunt cele mai mici din Uniune, aşa cum se întâmpla în trecut. Cu un preţ mediu al benzinei de la noi de 1,166 euro pe litru, suntem mai scumpi doar decât Bulgaria, Lituania şi Polonia. La motorină însă, carburantul cel mai consumat în România, situaţia este diferită. La noi preţul mediu este, în euro, de 1,19 euro pe litru, iar preţuri mai mici decât la noi sunt în Austria, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Luxemburg şi Spania.

Citeşte şi:

Grecii, obligaţi să vândă în acest an compania petrolieră naţională. Cât de mare e Hellenic Petroleum

Preţul carburanţilor are două mari componente: preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere , şi taxele. În acest caz, este vorba despre creşterea cotaţiilor, alimentată de scumpireea petrolului. De la 1 martie şi până în 27 aprilie, preţul ţiţeiului Brent, de exemplu, a crescut cu 17%, până la valoarea de 74,6 dolari pe baril, deci este posibil ca preţurile carburanţilor să crească şi în continuare.

România a avut în martie cea mai mare inflaţie din UE măsurată ca indice armonizat al preţurilor de consum (IAPC), de 4%. Media inflaţiei IAPC a fost în UE, în martie, de 1,5%.

În România se consumă anual circa 7 miliarde de litri de carburanţi, iar principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *