Carburanţii s-au scumpit, după ieftinirea de la început de an. Preţul motorinei a crescut semnificativ

Prețul carburanților a crescut la pompele din România în ultima săptămână, în special la motorină, după scăderile de preț care au avut loc la începutul anului. Avem în continuare însă cea mai ieftină benzină și a doua cea mai ieftină motorină din Europa.

Prețul mediu al benzinei era, în România, de 5,24 lei pe litru, la data de 13 ianuarie, potrivit datelor Oil Bulletin (ultimele date disponibile), serviciul european de monitorizare a prețurilor la carbiuranți din UE.

La aceeași dată și potrivit aceleiași surse, motorina costa, în medie, în România, 5,44 lei pe litru.

Față de prețurile de la 6 ianuarie, coborâte cu 32 de bani pe litru ca urmare a scăderii accizei de la 1 ianuarie 2020, prețurile din România sunt acum, în medie, mai mari cu cinci bani pe litru, la benzină, și cu 11 bani pe litru, la motorină. La 1 ianuarie, conform Oil Bulletin, prețurile medii erau de 5,19 lei pe litru pentru benzină și 5,33 lei pe litru,  la motorină.

Cel mai probabil, prețurile au crescut ca urmare a creșterii cotațiilor internaționale, în condițiile unei ușoare creșteri a prețului petrolului.

În ceea ce privește clasamentul european, aceste creșteri de prețuri sunt mult mai mici comparativ cu ieftinirile de la 1 ianuarie, motiv pentru care în România continuă să fie cel mai mic preț la benzină din Europa – sub 1,1 euro pe litru, media europeană fiind de 1,44 euro. La motorină, cu un preț mediu de 1,138 euro pe litru, suntem a doua cea mai ieftină piață din UE, după Bulgaria, unde prețul mediu este de 1,12 euro. Prețul mediu ponderat european este de 1,38 euro pe litru.

România consumă anual circa șase miliarde de litri de carburanți, iar cei mai importanți jucători sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și Mol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *