
Luna aprilie începe cu o scumpire la pompă, a doua la rând: prețul benzinei și motorinei a crescut azi dimineață la stațiile de distribuție a carburanților
Stația Petrom de pe strada Braşov din Sectorul 6, Bucureşti, monitorizată de noi, afișa în dimineața zilei de 2 aprilie un preț al benzinei standard de 7,29 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,47 lei pe litru.
Astfel, față de prețurile din ziua precedentă, Petrom a scumpit și benzina și motorina cu 4 bani pe litru. O mișcare similară de preț, dacă nu identică, se regăsește în general și la celelalte benzinării de lanț din țară.
Este prima modificare de preț a carburanților din această lună și este a doua scumpire consecutivă. Precedenta majorare de preț a avut loc pe data de 28 martie, atunci când compania petrolieră a majorat, la fel, și prețul benzinei și prețul motorinei cu 4 bani pe litru.
Precedenta modificare de preț la carburanți a avut loc la 20 martie, atunci când prețurile au fost coborâte – Petrom a ieftinit benzina cu 3 bani pe litru și motorina cu 4 bani pe litru. Cu o zi înainte, pe 19 martie, compania petrolieră a crescut prețul benzinei cu 4 bani pe litru, fără să modifice și prețul motorinei. Înainte de acea scumpire, au avut loc însă 10 ieftiniri consecutive.
După toate modificările de preț din martie, benzina s-a ieftinit cu 25 de bani pe litru și motorina cu 33 de bani pe litru. Iată însă că luna aprilie debutează cu o scumpire la pompe.
Prețul petrolului crește
Luni, prețul petrolului a crescut cu 2 dolari pe baril față de închiderea de vineri, atingând un maxim al ultimelor cinci săptămâni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat cu sancțiuni secundare asupra industriei energetice a Rusiei, în cazul în care Washingtonul și Moscova nu ajung la un acord de încetare a focului pentru Ucraina. Președintele Trump a amenințat și Iranul cu bombardamente și sancțiuni dacă cele două părți nu ajung la un nou acord nuclear, prin care Iranul să se angajeze să nu construiască arme nucleare. Până marți, prețurile petrolului au scăzut de la maximul de cinci săptămâni, pe măsură ce OPEC+ a început să reducă treptat restricțiile de producție, adăugând aproximativ 138.000 de barili pe zi (bpd) la oferta grupului începând de astăzi. La monentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era de 74,5 dolari pe baril, iar cea a benchmark-ului american WTI 71,2 dolari.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de benzinării, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
România consumă anual circa opt milioane de tone de carburanți, preponderent motorină.