Carburanții s-au scumpit din nou azi. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi benzina, la trei zile de la precedenta creștere de preț. Diferența de preț dintre motorină și benzină se tot reduce.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 10 aprilie 2023 un preț al benzinei standard de 6,83 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,09 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți se reduce la doar 26 de bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la 1,5 lei/litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 86,1 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 80,7 dolari, în stagnare.

Preţul barilului de petrol a crescut masiv la începutul săptămânii trecute după ce Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Potrivit datelor OilBulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană al Comisiei, cu un nivel de 1,35 euro pe litru, prețul benzinei de la noi este al treilea cel mai mic dn UE, după Bulgaria și Malta. La motorină, unde prețul mediu la noi este de 1,43 euro, suntem tot a treia cea mai ieftină piață, tot după Bulgaria și Malta. Datele sunt valabile pentru 3 aprilie, fiind ultimele disponibile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *