Carburanții s-au scumpit din nou, azi. Care sunt noile prețuri

După scumpirea motorinei de săptămâna trecută, astăzi s-au scumpit și benzina și motorina.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 11 septembrie 2023 un preț al benzinei standard de 7,23 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,51 lei/litrul.

Așadar, față de ziua precedentă, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a scumpit și benzina și motorina cu cinci bani pe litru.

După mișcarea de preț de azi, observăm că se menține diferența de preț dintre motorină și benzină, la 28 de bani pe litru.

Scumpirea de astăzi a ambilor carburanți vine după una care a avut loc la 7 septembrie, atunci când Petrom a scumpit diar motorina cu cinci bani pe litru. Înainte, o ușoară ieftinire a avut loc la 1 septembrie, când companim scăzut cu trei bani pe litru la motorină și cu un ban pe litru la benzină. A fost prima ieftinire a carburanților de la jumătatea lunii iulie încoace, și venea după un șir de 14 scumpiri succesive, în urma cărora motorina s-a scumpit cu 76 de bani pe litru, iar benzina cu 51 de bani pe litru. După cum se vede, tendința este din nou de creștere a preșurilor.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 90,5 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 87 dolari, niveluri record ale acestui an. Petrolul Brent a depăşit 90 de dolari pe baril săptămâna trecută pentru prima dată în 2023, după ce Riadul şi Moscova au prelungit reducerile de aprovizionare până la sfârşitul anului, în pofida faptului că petrolul a crescut deja cu 25% din iunie, pe măsură ce cererea globală atinge un nivel record.

Cotațiile la carburanți au început din nou să crească, pe fondul creșterii cererii, a stocurilor care sunt mai reduse decât mediile ultimilor ani dar și a capacității limitate de rafinare în raport cu cererea în Europa de Vest și Statele Unite.

Pe de altă parte, cu relevanță pentru zona noastră, pe fondul lucrărilor de mentenanță la rafinării și a creșterii prețurilor interne la carburanți, în septembrie Rusia va reduce exporturile de motorină din porturile sale de la Marea Baltică și Marea Neagră cu aproape 25% comparativ cu planurile de export pentru luna august, a relatat vineri Bloomberg, citând date din industrie.

Capacitatea de rafinare a petrolului care va fi indisponibilă în Rusia va crește cu 44% în septembrie față de august, pe fondul lucrărilor de întreținere sezoniere ale rafinăriilor., potrivit estimărilor Reuters bazate pe date din surse din industrie. Astfel,aproximativ 4,6 milioane de tone metrice din capacitatea de rafinare a Rusiei este de așteptat să fie oprită în septembrie.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *