Carburanţii s-au scumpit cu aproape 4% în doar o lună, de două ori mai mult faţă de media UE. Motorina din România e mai scumpă decât în Austria sau Spania

Benzina şi motorina au continuat să se scumpească şi în ultima săptămână la pompele din România, urmând trendul european, dar mult peste creşterea medie din Uniunea Europeană. În prima lună care a trecut din acest an, preţurile au crescut cu 3,8%.

La data de 29 ianuarie, preţul mediu al benzinei era, la pompele din România, de 5,36 lei pe litru, iar la motorină de 5,47 lei pe litru, conform ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de statistică al Comisiei Europene. Preţurile sunt mai mari cu doi bani pe litru faţă de nivelurile consemnate cu o săptămână în urmă de aceeaşi sursă, ceea ce nu înseamnă o majorare substanţială dar care vine după un şir mai lung de scumpiri substanţiale.

La data de 1 ianuarie, benzina costa, în medie, 5,16 lei pe litru în România, iar motorina 5,27 lei pe litru. Aşadar, în doar o lună, benzina şi motorina s-au scumpit cu 20 de bani pe litru. Ceea ce înseamnă că, doar într-o lună, carburanţii s-au scumpit cu 3,8%.

Dacă socotim preţurile în euro, utile pentru a compara situaţia de la noi cu cea din Europa, în prima lună din acest an, preţul benzinei a crescut de la 1,10 euro pe litru la 1,15 euro pe litru, iar cel al motorinei de la 1,13 euro pe litru la 1,17 euro pe litru, potrivit aceleiaşi surse. Avem deci în România o scumpire, raportată la preţurile în euro, de 4% la benzină şi 3,8% la motorină.

Preţurile din România sunt încă mult sub media europeană, dar scumpirea de la noi, din prima lună a anului, a fost mai mare decât cea din Europa, dacă facem o comparaţie a preţurilor medii. Astfel, daca la 1 ianuarie preţul mediu al benzinei era, în Europa, de 1,374 euro pe litru, o lună mai târziu acesta ajunsese la 1,39 euro pe litru, deci scumpirea a fost de doar 1,1%. La motorină, preţul mediu din cele 28 de state europene a crescut de la 1,259 euro la 1,286 euro pe litru, rezultând deci o scumpire medie de 2,1 % în aceeaşi perioadă.

Preţul carburanţilor are două mari componente: preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, şi taxele. În România, după majorarea în două trepte a accizei, care a avut loc toamna trecută, ponderea taxelor în preţ a crescut. Luând drept referinţă preţurile din 29 ianuarie, taxele reprezintă, la noi, 53% din preţul unui litru de benzină şi 50% din preţul unui litru de motorină.

Cum stă România în raport cu celelalte ţări

Preţurile din România sunt încă în partea inferioară a clasamenului European. Astfel, la benzină, preţuri mai mici decâ la noi sunt în Bulgaria, Lituania şi Polonia. Însă, situaţiaeste diferită la motorină, cel mai vâdut carburant din România. Preţuri mai mici decât la noi sunt în Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia şi chiar în Austria şi Spania.
În România se consumă anual circa 7 miliarde de litri de carburanţi, iar principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *