Carburanții s-au scumpit azi. Cât costă acum benzina și motorina

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi ușor prețurile la benzina și motorina vândute în benzinăriile proprii, după o săptămână de stragnare.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 20 septembrie 2023 un preț al benzinei standard de 7,30 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,58 lei/litrul.

Așadar, față de ziua precedentă, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a scumpit și benzina și motorina cu trei bani pe litru.

Scumpirea de astăzi a ambilor carburanți vine după una care a avut loc pe 13 septembrie – timp de o săptămână prețurile au fost menținute. Atunci, Petrom a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru după ce, cu două zile înainte, au crescut prețurile cu cinci bani pe litru și la benzină și la motorină. Asta după ce la 7 septembrie compania scumpise doar motorina, cu cinci bani pe litru. Înainte, o ușoară ieftinire a avut loc la 1 septembrie, când compania a scăzut prețul cu trei bani pe litru la motorină și cu un ban pe litru la benzină. A fost prima ieftinire a carburanților de la jumătatea lunii iulie încoace, și venea după un șir de 14 scumpiri succesive, în urma cărora motorina s-a scumpit cu 76 de bani pe litru, iar benzina cu 51 de bani pe litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 93,5 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 90,4 dolari, niveluri doar cu puțun sub nivlul maxim record al anului, de 94 de dolari penrtru Brent, înrregistrat zilele trecute.

Sunt tot mai multe voci care dau drept certă atungerea pragului de 100 de dolari pe baril până la finalul anului.

Cotațiile la carburanți au început din nou să crească, pe fondul creșterii cererii, a stocurilor care sunt mai reduse decât mediile ultimilor ani dar și a capacității limitate de rafinare în raport cu cererea în Europa de Vest și Statele Unite.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Citește și:

Probleme cu producția de motorină la nivel mondial. Nu ajunge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *