Carburanții s-au scumpit azi. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile în stațiile proprii.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 19 mai 2023 un preț al benzinei standard de 6,43 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 6,45 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina și motorina cu cinci bani pe litru.

Majorarea de preț vine după ce, acum două zile, compania petrolieră a ieftinit benzina cu patru bani pe litru și motorina cu șase bani pe litru. Cu patru zile înainte de ieftinirea de atunci, compania a scumpit  și motorina și benzina cu patru bani pe litru, după o perioadă mai lungă de ieftiniri, urmată de o stabilizare a prețurilor.

Evoluția prețurilor finale la carburanți depinde de coațiile petroliere. În zona noastră, în ultimul timp au fost influențe pozitive legate de volumul ridicat al stocurilor, dar pot exista și influențe de sens contrar, cum ar fi faptul că una dintre rafinăriile din România, Petrobrazi, este oprită pentru revizia pogramată.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 76 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 72 de dolari, niveluri în ușoară creștere.

Cotațiile produelor petroliere au scăzut semnificativ în primul trimestru din acest an, potrivit datelor din raportul Rompetrol Rafinare Contanța, companie care operează Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară, emis ieri.

“Media cotațiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referință), a consemnat o scădere de aproape 8% pentru motorină, respectiv, 10% pentru benzină. Din cauza deprecierii leului în raport cu dolarul, cotația internațională a motorinei a scăzut, în moneda națională (RON), cu circa 4%, iar cotația internațională a benzinei, cu 6,5%, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2022”, spune compania

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *