Carburanții s-au ieftinit ușor, azi, în ziua în care Guvernul va anunța mecanismul de compensare parțială a prețului

Carburanții auto s-au ieftinit ușor azi, doar motorina însă, după precedenta ieftinire care a avut loc week-end-ul trecut, doar pentru benzină.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 23 iunie, un preț al benzinei standard de 8,62 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 9,18 lei/litrul.

Așadar, avem o ușoară ieftinire, de trei bani pe litru, doar la motorină, operată de Petrom, liderul pieței carburanților din România. Prețul benzinei a rămas nemodificat. Prețurile au fost modificate, ultima oară, în data de 18 iunie, atunci când benzina s-a iefttinit cu patru bani pe litru.

Cel mai probabil, ieftinirea de azi, ca și cea de la finalul săptămânii trecute, care vin după multe luni de scumpiri, a fost operată pe fondul unei ușoare calmări a cotațiilor produselor petroliere.

Ieri, cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona noastră, erau de 1.356 dolari/tonă pentru benzină și 1.359 dolari/tonă pentru motorină. Acum două săptămâni, cotațiile pentru benzină ajunseseră la 1.448 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.370 de dolari pe tonă.

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Ieftinire suplimentară, posibil un leu pe litru

Guvernul va introduce un sistem de compensare în sumă fixă a prețurilor la benzină și motorină, pentru perioada iulie-septembrie inclusiv, potrivit unui anunț făcut aseară de premierul Ciucă și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Mecanismul de compensare, anunțat la o întâlnire cu o parte a presei va fi instituit de la 1 iulie, pentru trei luni, dar mecanismul clar ar urma să fie anunțat în ședința de Guvern de azi. Din ce se știe până acum, Guvernul se gândește la o compensare care ar conduce la o scădere a prețurilor de un leu pe litru, dar, pentru că nu are suficienți bani la buget, s-ar dori ca o parte din compensare să fie suportată de companiile petroliere și o parte de stat.

Statul ar urma să acorde o reducere de 50 de bani, iar companiile petroliere 50 de bani.

În luna septembrie se va decide dacă sistemul va fi prelungit.

Structura de acum a prețului carburanților este următoarea: circa 60-61% din prețul de la pompă este costul de cotație au carburantului, circa 36-38% taxe și undeva la 2-4% costurile operaționale ale comerciantului, care nu includ doar marja, ci și costurile operaționale, logistice și cele de amestec cu biocarburanți.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *