Carburanții s-au ieftinit, taxele au rămas. Guvernele Europei ajung să ia și trei sferturi din prețul de la pompă, unde stă România

Prețurile produselor petroliere au scăzut dramatic, grație ieftinirii petrolului, dar cum mare parte a taxelor sunt în sumă fixă (acciza), ponderea “cotei” pe care o ia statul din prețurile de la pompă a crescut în utlima vreme.

Prețurile finale ale carburanților, din benzinării, cuprind, în general, două componente: costul propriu zis al carburantului (costul cu petrolul, transportul lui, rafinarea, distribuția, salariile și marja de profit) și componenta de taxare, adică accize și TVA.

Ieftinirea accentuată a petrolului a condus la ieftinirea, pe cale de consecință, a produselor petroliere, cu efect asupre prețurilor de la pompă, dar cei mai puțin obișnuiți cu modul de formare a prețurilor au reclamat că ar trebui să aibă loc ieftiniri și mai mari.

Însă, partea de taxare din preț nu a scăzut decât foarte puțin. Asta pentru că cea mai mare parte din ea sunt accize, care sunt fixe, nu sunt procente aplicate la o bază de calcul deci ele nu au scăzut, iar singura parte procentuală care în termeni nominali a scăzut este componenta de TVA.

Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieței carburanților din UE, la data de 18 mai 2020, în medie, la nivelul UE, ponderea taxelor în prețul benzinei era de 69%, iar în prețul motorinei procentul era de 62%. Prețurile medii, finale, la pompă, sunt de 1,18 euro pe litru pentru benzină și de 1,07 euro pe litru pentru motorină. Acum un an, în mai 2019, când prețurile erau mai mari, ponderea taxelor era de 59% pentru benzină, și de 53% pentru motorină.

Acum, s-a ajuns ca taxele să reprezinte până la 76% din prețul final al benzinei (în Slovenia) și 73% din prețul final al motorinei (tot în Slovenia). De altfel, după cum vedeți pe harta de mai jos, ponderi ale taxelor de peste 70% în prețul final al benzinei și de peste 60% petru motorină sunt ceva obișnuit.

România este destul de jos în acest clasament al taxării. Mai precis penultimul. Cu o pondere a taxării de 58% pentru benzină și de 53% pentru motorină, țara noastră este devansată doar de Malta, mica insulă din Mediterana având o pondere a taxelor de 54%, pentru benzină, și 52%, pentru motorină.

Rata taxării (stânga benzină 95, dreapta motorină), procente din preț

Clasamentul prețurilor finale

Cu un preț mediu la benzină de 87,3 de eurocenți pe litru, România este a trei cea mai ieeftină piață din Europa, din acest punct de vedere, după Polonia (87 de cenți) și  Bulgaria, cu 81,7 eurocenți. La motorină, România stă ceva mai prost în clasamentul țărilor ieftine, cu prețul mediu de la noi de 91,2 eurocenți pe litru. Prețuri mai mici decât la noi sunt în Polonia, Luxemburg, Letonia, Lituania și Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *