Carburanții s-au ieftinit mult și azi, benzina cade sub pragul de 7 lei/litru. Prețurile de azi, 10 aprilie

Prețurile carburanților au scăzut și azi semnifictiv în  benzinăriile din România, pe fondul cotațiilor coborâte ale petrolului la nivel global. Este a patra ieftinire consecutivă.

Stația Petrom de pe strada Braşov din Sectorul 6, Bucureşti, monitorizată de noi, afișa în dimineața zilei de 10 aprilie un preț al benzinei standard de 6,99 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,17 lei pe  litru.

Astfel, față de prețurile din ziua precedentă, Petrom a ieftinit și benzina și motorina cu 10 bani pe litru. O ieftinire semnificativă comparativ cu mișcările de preț care se operează în general, care sunt de 4-5 bani pe litru în general. O scădere similară de preț, dacă nu identică, se regăsește în general și la celelalte benzinării de lanț din țară.

Este a cincea modificare de preț a carburanților din această lună, și a patra ieftinire consecutivă. Precedenta ieftimire a avut loc acum două zile, când prețurile au coborât cu 10 bani pe litru, și la benzină și la motorină, o mișcare de preț mai amplă decât cele operate de obicei. Mai devreme, acum patru zile, Petrom a ieftinit și benzina și motorina cu 5 bani pe litru, după ce, acum șase zile, a fost operată o ieftinire, și la benzină și la motorină, de 6 bani pe litru.

Așadar, în doar șase zile prețurile carburanților au scăzut în România cu 30 de bani pe litru, o dinamică mai puțin întâlnită într-un interval atât de scurt de timp.

Cotaţiile la ţiţei înregistrau miercuri cel mai sever declin din ultimii patru ani, în timp ce cotaţiile unor materii prime, inclusiv metalele de bază, au scăzut, pe fondul intensificării războiului comercial dintre China şi SUA,

Cotaţiile la ţiţei scad în continuare, pe fondul semnelor de escaladare a războiului comercial. Cotaţiile la cupru s-au redus cu aproape 10%, după ce preşedintele Trump a anunţat noi taxe vamale”, au apreciat analiştii de la ANZ. De asemenea, OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) a anunţat în mod neaşteptat că va continua cu planurile de a majora producţia de ţiţei.

Marţi, SUA au anunţat că taxele vamale mai ridicate la importurile din China vor intra în vigoare imediat după miezul nopţii, chiar dacă oficialii de la Washington se grăbesc să înceapă discuţii cu alţi parteneri comerciali afectaţi de tarife.

Temerile privind reducerea cererii de petrol, alimentate de extinderea războiului comercial dintre China şi SUA, primele două economii mondiale, şi majorarea perspectivelor privind aprovizionarea au dus la cel mai sever declin din ultimii patru ani al cotaţiilor la ţiţei.

„Măsurile de retorsiune agresive ale Chinei diminuează şansele unui acord rapid între cele mai mari economii mondiale, sporind temerile privind o recesiune globală”, a explicat Ye Lin, vicepreşedinte în cadrul Rystad Energy.

Analiştii se aşteptau ca cererea de petrol a Chinei să crească cu până la 100.000 de barili pe zi (bpd) dar „aceste previziuni sunt acum incerte, din cauza războiului comercial, deşi măsurile solide de stimulare a consumului intern ar putea atenua pierderile”, a adăugat Ye Lin.

Din 2 aprilie, când SUA au anunţat taxe vamale mai ridicate asupra partenerilor comerciali, cotaţiile la ţiţei au pierdut aproximativ o cincime din valoare, cel mai sever declin timp de cinci zile din martie 2022 până în prezent.

La momentul publicării acestei știri, cotația WTI era de 61,69 dolari, iar cea a Brent de 64,69 dolari, în creștere față de nivelurile de miercuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *