Carburanții s-au ieftinit din nou, azi. Motorina coboară din nou spre pragul de opt lei pe litru

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a continuat și azi seria de ieftiniri ale carburanților auto, începută la jumătatea lunii.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,41 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,58 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,91 lei pe litru la benzină și 8,08 lei pe litru la motorină.

Astfel, comparativ cu prețurile de ieri, la Petrom, benzina este mai ieftină cu patru bani pe litru, și motorina cu opt bani pe litru.

Precedenta ieftinire a avut loc vinerea trecută, pe 25 noiembrie, când prețurile au scăzut cu cinci bani pe litru.

Ieftinirile au re-început în 17 noiembrie, după o lună în care prețurile au crescut în 15 rânduri, cumulând o scumpire de 63 de bani pe litru.

Ieftinirile sunt generate de scăderile cotațiilor la produsele petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului. Cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei.

„Sentimentul pesimist se răspândeşte pe piaţa petrolului pe fondul înmulţirii îngrijorărilor cu privire la cererea din China şi al lipsei unui semnal clar din partea producătorilor cu privire la o nouă reducere a producţiei”, a apreciat Tetsu Emori, director la Emori Fund Management Inc, citat de Reuters. Potrivit acestuia, dacă OPEC+ nu va cădea de acord asupra unei noi reduceri a cotelor de producţie sau dacă SUA nu vor începe să îşi reumple rezervele strategice, preţul petrolului va continua să scadă.

Următoarea reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor, printre care se numără şi Rusia, un organism denumit OPEC+, va avea loc în data de 4 decembrie. La ultima reuniune din luna octombrie, OPEC+ a decis să îşi reducă ţinta de producţie cu două milioane de barili pe zi.

Investitorii urmăresc cu atenţie şi planurile statelor occidentale de a impune un plafon de preţ pentru ţiţeiul exportat de Rusia. Diplomaţii din G7 şi Uniunea Europeană discută un plafon de preţ cuprins între 65 şi 70 de dolari per baril, în ideea de a limita veniturile Moscovei pentru finanţarea ofensivei din Ucraina. Însă o reuniune a reprezentanţilor guvernelor din UE, care era programată pentru seara de 25 noiembrie, a fost anulată deoarece ţările UE au opinii diferite cu privire la preţul la care ar trebui plafonat petrolul rusesc.

La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 85 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI de 79 de dolari barilul.

 

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *