Cărbunele, boom global în 2010

Producția globală de cărbune a înregistrat un boom anul trecut, crescând cu nu mai puțin de 8%, până la 6,5 miliarde de tone. 2010 a fost cel de-al optulea an consecutiv de creștere.

În 2010, cărbunele și-a păstrat poziția de primă resursă pentru generarea de energie electrică la nivel global, cu 41% din producția totală de electricitate, potrivit European Energy Review. Este urmat, la mare distanță, de energia nucleară (19%) și de gazele naturale (16%). Pentru piața europeană, 33% din energia electrică a fost obținută în centrale pe cărbune, iar nuclearul a acoperit doar 30% din producție.

Importurile de cărbune ale celor 27 de state mebre ale Uniunii Europene au fost constante și în 2010, cifrându-se la 189 de milioane de tone. Din punctul de vere al răspândirii acestei resurse, cărbunele are un caracter mai “democratic” potrivit EER: dacă, în cazul petroului și gazelor, 3% din populație controlează 54% din rezerve, același procent din resursele de cărbune este controlat de circa 42% din populația planetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *