Cărbunele a redevenit principala sursă de energie electrică a Germaniei în primele șase luni din 2021

În ciuda eforturilor de stimulare a surselor de energie regenerabile, cărbunele a înlocuit energia eoliană din poziția de primă sursă de producție de energie electrică, în primele șase luni ale anului 2021, potrivit statisticilor oficiale germane publicate luni și citate de Deutsche Welle.

Datele apar în momentul în care Germania intenționează să accelereze închiderea centralelor alimentate cu cărbune, după ani de presiune crescândă din partea experților și activiștilor din domeniul climei asupra dependenței țării de cărbune și a impactului său negativ în alimentarea crizei climatice, arată publicația citată.

Dar ultimele cifre dezvăluie provocările care urmează cu schimbarea energetică a țării.

Datele publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis) au arătat că producția de energie electrică din surse de energie „convenționale” a crescut cu 20,9% în acest an, comparativ cu prima jumătate a anului 2020.

În total, sursele convenționale de energie – inclusiv cărbunele, gazele naturale și energia nucleară – au reprezentat 56% din totalul energiei electrice injectate în rețeaua germană în prima jumătate a anului 2021.

Cărbunele a fost principala sursă convențională de energie, reprezentând peste 27% din energia electrică produsă în Germania în primele șase luni ale anului. Contribuția energiei eoliene, pe de altă parte, a scăzut semnificativ comparativ cu anul precedent – de la 29% la 22%. Asta în condițiile în care, în primele șase luni ale anului trecut, eolianul a reprezentat prima sursă de generare de energie electrică a Germaniei.

Aportul energiei din surse regenerabile a scăzut în total în prima jumătate a acestui an la 44% din total, în condițiile în care în prima jumătate a anului trecut era la 52%. Datele, în tabelul de mai jos:

Dar ce a dus la căderea bruscă a energiei eoliene? Oficialii de la statistica german[ au spus că vremea este parțial de vină, mai notează publicația germană. Lipsa vântului din ianuarie până în martie a acestui an a redus drastic cantitatea de electricitate produsă de turbinele eoliene din Germania. În schimb, vremea furtunoasă din primele trimestre ale anului 2019 și 2020 a condus la o creștere a energiei electrice produse din surse regenerabile.

Amintim că Germania intenționează să închidă toate centralele nucleare pe care le mai are până la finalul anului viitor și să elimine și cărbunele din mixul energetic până în anul 2038.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *