
Zăcământul de gaze Caragele, unul dintre cele mai promițătoare din zona onshore din România, a ajuns anul trecul pe locul 2 în producția Romgaz, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de facebook.
Iată ce a scris Burduja pe facebook:
Una dintre investițiile noastre strategice este la Caragele. În 2024, producția de la Caragele a fost cu 22,48% mai mare față de 2023, devenind astfel, al doilea zăcământ ca pondere în producția totală a Romgaz (6,6% din total producție Romgaz). Aici s-au derulat anul trecut lucrări de investiții în valoare de 147 milioane lei, principalele fiind:
– Forajul și punerea în exploatare a sondei 100 Caragele in 75 zile (record de viteză pentru Romgaz) și a sondei 78 Rosetti Side Track.
– Executarea de operații de reparații în 5 sonde, rezultând o creștere a producției.
– Elaborat Studiu de fezabilitate pentru exploatarea sondelor din zona Rosetti & Damianca în vederea extinderii infrastructurii de suprafața pentru viitoarele sonde (8 sonde).
– Introdus în producție sonda 55 Damianca, printr-o instalație provizorie.
– Demarat lucrările de foraj la sonda 76 Rosetti.
“Pentru dezvoltarea proiectului Caragele Deep, respectiv evaluarea acumulărilor deja descoperite, evidențierea de noi acumulări și exploatarea acestora, Romgaz va derula în continuare lucrări de investiții pentru forarea de noi sonde de mare adâncime și derularea unui proiect de extindere a infrastructurii. Pentru toate acest proiecte, Romgaz va investi peste 1,3 miliarde lei din surse proprii”, a mai spus Burduja, cel care publicat și fotografia de mai sus, cu următorul comentariu: “În imaginile impresionante, vedeți sonda 54 Damianca, pentru care montajul instalației de foraj este în curs. Forajul efectiv va începe la finalul lunii mai”.
Romgaz a anunțat în ianuarie 2020 începerea producției din zona adâncă a structurii Caragele, prin sonda 77 Rosetti, cu un potențial productiv zilnic de peste 1.500 barili echivalent petrol, potrivit unui comunicat de presă emis atunci.
Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat, a raportat un profit net în creștere de aproape 15% în anul 2024, până la 3,2 miliarde lei, în condițiile în care “o influență pozitivă semnificativă” a avut-o având-o eliminarea contribuției de solidaritate.
Chiar și așa, compania a plătit în 2024 către Guvernul României o sumă totală de 3,88 miliarde lei, sub formă de taxe și redevențe.