Capacități noi de 270 MW noi au fost puse în funcțiune în acest an, creșterea consumului industrial ar trebuie să fie prioritate pentru România – Toncescu, Transelectrica

Anul trecut au fost puși în funcțiune 70 MW noi, anul acesta 270 MW până acum, iar Transelectrica a emis de la începutul lui 2022 și până acum avize tehnice de racordare pentru 10.000 MW noi, proiecte dintre care multe vor fi și finalizate, a declarat  Bogdan Toncescu, membru al Directoratului Transelectrica la conferința  „Investim și acționăm responsabil în energie”, organizată de publicația InvesTenergy.

“În momentul de față, la nivelul dinamicii sistemului energetic național, dacă privim prin prisma cifrelor existente, anul trecut, pe primele 9 luni de zile consumul mediu lunar a fost de 4.650 GWh, iar producția de 4.500 GWh. Pentru anul acesta, trendul s-a schimbat. Există un consum mediu lunar de 4.350 GWh și o producție medie lunară de 4.640 GWh.

Toate acestea în condițiile în care, anul trecut s-au instalat undeva la 70 de MW, majoritate gaz, iar anul acesta s-au pus în funcțiune încă 270 MW”, a spus Toncescu (foto)

transelectricaEl a arătat că dintre proiectele pentru care s-au eliberat deja ATR multe se vor finaliza, vor produce și vor livra energie electrică în rețea, dar nu există consumatori pentru ea și de aceea a vorbit despre necesittea creșterii consumului industrial.

“În 2022-2023, Transelectrica a emis ATR-uri pentru 10.000 de MW, mai mult de jumătate cu contracte de racordare, doar pentru eolian și fotovoltaic. În acest context și pe viitor trebuie să luăm în vedere gazul, Complexul Energetic Oltenia, dar și Mintia care urmează să se pună în funcțiune, Reactoarele 3 și 4, SMR-uri, eolian, offshore, interconectarea cu Georgia și Azerbaidjan prin cablu submarin cu o capcitate de 2000 de MW. În acest sens, în momentul de față, consumul industrial, ar trebui să fie una dintre cele mai mari preocupări ale României. Pentru că se vor dezvolta multe dintre aceste proiecte, Transelectrica face investiții în rețea, astfel încât să putem prelua toată energia produsă, dar trebuie să o și descărcăm undeva”, a arătat Toncescu.

El a vorbit și despre creșterea fluxurilor de pe liniile de interconexiune.

“Anul trecut am avut niște venituri total neașteptate din alocarea capacității de interconexiune la nivelul zecilor, sutelor de milioane. Anul acesta, în primele șase luni, vedem fix același trend. Anul trecut, soldul era import, anul acesta, soldul este export. Într-adevăr, există foarte mult tranzit pe liniile de interconexiune ale Transelectrica. În momentul de față avem 11 linii de interconexiune, iar până în 2030 o să ajungem la 16-18 astfel de linii aeriene, doar pe interconexiuni. În plus, luăm în calcul și proiectul de cablu subteran, transport în curent continuu, de la Marea Neagră la Arad și mai departe înspre Ungaria și Europa Centrală”, a mai afirmat Toncescu.

Citește și:

Investitorul de la Mintia vrea să facă o nouă centrală pe gaze în România, de 2.500 MW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *