Capacitatea eoliană offshore a UE va crește de zece ori. Germania, Belgia, Olanda și Danemarca anunță 150.000 MW noi în Marea Nordului

Germania, Belgia, Olanda și Danemarca vor anunța miercuri un angajament comun de a construi cel puțin 150 GW de energie eoliană offshore în Marea Nordului până în 2050, a declarat premierul danez Mette Frederiksen pentru cotidianul danez Jyllands-Posten, citat de Reuters.

Aceasta ar însemna o creștere de aproape zece ori a capacității eoliene offshore a Uniunii Europene și vine în momentul în care blocul încearcă să se desprindă de combustibilii fosili și de dependența sa de energia rusă.

„Dacă vrem să ne folosim de toate resursele de vânt din Marea Nordului, va trebui să o facem împreună”, a spus Frederiksen.

Declarația va fi semnată la un summit eolian offshore din Danemarca, miercuri, la care vor participa, printre alții, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Olaf Scholz.

Biroul primului ministru danez a confirmat comentariile lui Frederiksen, dar a refuzat să dea mai multe detalii atunci când a fost contactat de Reuters.

Comisia Europeană vizează 300 GW instalați în eolianul offshore până în 2050 față de cei aproximativ 16 GW instalați astăzi.

Potrivit datelor Wind Europe, ieri, eolianul offshore a generat 108 GWh de electricitate, adică 1,4% din consumul de electricitate al Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *