Capacitatea instalată de electricitate a României scade din nou: ANRE ridică licenţele pentru încă 1.000 MW

ANRE va ridica licenţele de profucţie a energiei electrice pentru încă 1.100 MW săptămâna viitoare, iar acest proces va continua, a declarat preşedintele Autorităţii, Dumitru Chiriţă, la o conferinţă oeragnizată de publicaţia Focus Energetic.

“Elcen are peste 650 MW care nu se mai regăsesc fizic în piaţă. Ei trebuie să iasă din evidenţe. Acum, avem în statistici 21.000 MW, săprămâna viitoare mai ridicăm licenţele pentru cei 650 MW ai Elcen şi pentru alţi 450 MW. Deci vom coborî sub 20.000 MW”, a declarat Chiriţă.

El a mai declarat că acest proces va continua, iar următoarii producători cărora li se vor ridica licenţele vor fi Electrocentrale Borzeşti şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). “Sunt în faliment”, a spus Chiriţă.

“Este un semnal pentru investitori, avem nevoie de investiţii”, a mai spus Chiriţă.

În luna august, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, declara că acele grupuri care nu mai sunt funcţionale îşi vor pierde licenţa, pentru a nu mai apărea în statisticile oficiale privind capacitatea energetică instalată a ţării.

„România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalţi 8.000 MW sunt, în mare măsură, megawaţi care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme”, a spus şeful ANRE.

El a precizat atunci că deja au fost identificate capacităţi de 3.800 de MW care îşi vor pierde licenţa în acest an.

De atunci, autoritatea a retras deja licenţele a cinci centrale cu putere totală de 1.067 MW: două grupuri de la Sucursala Electrocentrale Chişcani din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu o putere electrică instalată de 227 MW, respectiv 210 MW, un grup de la Rovinari de 330 MW şi două grupuri de la Iernut, de 100 MW, respectiv 200 de MW.

3 Comments

  1. Capacitaea de productie nu scade , pentru ca aceste capacitati nu mai functioneaza de ani buni.Scade capacitatea instalata.De investitori in productie avem nevoie de 30 de ani.Problemele sunt rezolvate prin strategia energetica care va apare in secolul XXII.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *