Canalul Suez este blocat de o navă care a eșuat. Prețul petrolului a crescut brusc, și-a revenit apoi ușor ca urmare a pandemiei

Canalul Suez a fost blocat de un cargou imens, cu o lungime de 400 de metri care a eșuat aproape perpendicular iar o încercare de deblocare a eșuat, noaptea trecută. 180 de nave încă așteaptă să poată intra în Canal. Prețul petrolului a crescut brusc după anunțul navei eșuate, dar apoi a scăzut ușor, în condițiile în care cererea ar putea fi afectate de noile restricții care ar putea fi impuse în urma pandemiei Covid 19.

Nava Ever Given, de 400 de metri lungime și 220.000 de tone, încărcată cu containere, a blocat canalul după ce a fost detunată de o puternică rafală de vânt, potrivit relatărilor din presa internațională. Cum nava e eșuat în poziție aproape perpendiculară pe direcția de navigație, traficul prin Canalul Suez, una dintre cele mai important rute comerciale ale lumii, a fost întrerupt. 180 de nave așteptau la intrarea în canal să își poată continua drumul la ora redactării acestui text

O tentativă de deblocare a avut loc dar a eșuat. Potrivit Bloomberg, navele şi excavatoarele trimise de autorităţi nu au reușit să mute nava din poziția în care s-a blocat, iar traficul este în continuare gâtuit.

Circa 19.000 de nave au tranzitat Canalul Suez în 2020, ruta fiind și una prin care se transportă țiței către rafinăriile europene. Așa cum era de așteptat, prețul petrolului a crescut după anunțul blocării canalului, dar, ulterior, cotația a mai coborât, în condițiile în care teama de noi restricții cauzate de pandemia de coronavirus conduce la scăderea cererii.

Cotațiile Brent și WTI urcaseră cu circa 6%, după apariția informațiilor despre nava eșuată. Potrivit CNBC, cotațiile au început apoi să scadă ușor. Cotația Brent a scăzut cu 1,8% la 63,2 dolari pe baril, iar cea WTI cu 2,1% la 59,9 dolari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *