Cadou nesperat de la Guvern pentru Enel, Engie, CEZ, E.On şi Electrica: rata de rentabilitate creşte cu 20%, prin lege

După diminuarea drastică a ratei reglementate de rentabilitate pentru distribuţia de gaze şi electricitate, criticată masiv de toţi operatorii pentru că ar diminua dramatic investiţiile, proiectul de modificare a OUG 114 vine cu o surpriză: rata, tăiată anterior la 5,66%, creşte la 6,9%. Iar procentul este acum exprimat printr-o lege, nu printr-o reglementare a ANRE

“Pentru  calculul tarifelor de transport si distributie  a energiei electrice, in perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate  a capitalului investit, reprezentand  costul mediu al capitalului investit, exprimat in termeni reali, inainte de impozitare  este de 6,9 %”, se arată în proiectul de Ordonanţă care modifică OUG 114.

Rata reglementată de rentabilitate fusese diminuată drastic de ANRE, pentru distribuitorii de gaze şi electricitate, la 5,66%, pentru perioada următoare de reglementare, de la 7,7% pentru energie electrică şi 8,43% pentru gaze, ceea ce a făcut companiile să anunţe reduceri drastice ale planurilor de investiţii în reţele în acest an.

Noutatea absolută este că,de această dată, distribuitorii de gaze şi electricitate au stabilit RRR prin lege, nu printr-un ordin al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei, ceea ce, cel puţin la nivel teoretic, conferă o mai mare predictibilitate a afacerii şi posibilitatea de a creşte investiţiile în reţele.

Au de câştigat şi operatorii sistemului de transport al gazelor naturale şi energiei electrice, resprectiv Transgaz şi Transelectrica.

RRR se recuperează din tariful de distribuţie, care este inclus în factura consumatorului final de electricitate şi gaze. Problema distribuitorului este când va recunoaşte în tarif ANRE această valoare, în condiţiile în care preţurile finale reglementate pentru populaţie au fost deja reglementate pentru tot anul. Pe de altă parte, pentru consumatorul final nu va resimţi o creştrere accentuată a facturii, cel puţin potrivit unor calcule preliminare. La electricitate de exemplu, din acest motiv creşterea ar trebui să fie de sub un leu pe lună la o factură medie.

Este dificil de estimat, încă, profitul suplimentar obţinut de distribuitori, în condiţiile în care RRR se aplică la o bază reglementată de active care a suferit modificări prin reglementările anterioare, iar ea trebuie să acopere şi cheltuieli în creştere şi costurile care nu sunt recunoscute de ANRE pentru a fi apoi trecute în facturi. Estimativ, programul de investiţii minime obligatorii ale distribuitorilor de energie din acest an se ridică la 1,58 miliarde de lei, ceea ce înnseamnă, din această valoare, a RRR un câştig brut pentru operatori de 109 milioane de lei doar pentru ce vor investi în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *