Cablul subteran în curent continuu care ar urma să străbată România a făcut un pas. S-a semnat memorandum cu arabii și cu americanii pentru studiu

Transelectrica anunță semnarea unui memorandum referitor la realizarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul cablului subtran de înaltă tensiune în curent continuu care ar urma să traverseze țara de la est la vest.

Iată comunicatul Transelectrica

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. aduce la cunoștințăvacționarilor și publicului investitor faptul că a semnat împreună cu Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam SAS, E-INFRA (ELECTROGRUP INFRASTRUCTURE SA) și FLUOR TRANSWORLD Memorandul de înțelegere în realizarea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea unei linii de înaltă tensiune în curent continuu și a stațiilor de conversie pe teritoriul României (HVDC).

În data 16 octombrie 2023 Proiectul a fost depus de către CNTEE ”Transelectrica” S.A. împreună cu MAVIR (Operatorul de transport al energiei electrice din Ungaria ), ca promotori, pentru includerea în ediția 2024 în Planul de 10 ani de dezvoltare a Rețelelor (TYNDP). După etapa verificării condițiilor de eligibilitate stabilite de ENTSO-E proiectul va intra în etapa de analiză a beneficiilor și a costurilor la nivel european, proces care va fi realizat în cadrul ENTSO-E prin aplicarea unitară a aceleiași metodologii și a acelorași scenarii stabilite pentru estimarea evoluției viitoare a producției și a consumului de energie electrică la nivel european.

Proiectul se referă la un  Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC), cu o capacitate de 5.000 MW de pe teritoriul României, pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor.

Este un proiect considerat strategic pentru țara noastră și pentru întreaga regiune, Interconectorul HVDC putând asigura preluarea energiei verzi produse în estul României, asigurând transportul unei cantități mari de energie, pe distanțe lungi, cu pierderi minimale către vestul României și către țările UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *