mn

Buzoienii Manole Gheorghe şi Vasile Domente, cu investiții de sute de milioane în proiecte din regenerabil, anunță încă unul: un parc eolian de 48 MW în Galați

Manole Gheorghe şi Vasile Domente, unii dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Buzău, implicați în multe proiecte de energie verde, mai fac un pas: o firmă pe care o controlează a obținut de la Transelectrica avizele pentru un nou proiect eolian din județul Galați.

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice a acordat luna trecută Aviz Tehnic de Racordare (ATR), pentru un nou parc eolian care ar urma să fie amplasat în localitatea Pechea din județul Galați, unde mai sunt proiecte de acest fel.

Astfel, firma Smart Power Generation Beta SRL a obținut ATR pentru un parc eolian de 48 MW, amplasat în Pechea, care va fi legat prin stația din zonă, direct la rețeaua de 400 kV a Transelectrica, în linia Gutinaș-Smârdan. Parcul eolian ar urma să fie operațional la finalul anului 2026.

Smart Power Generation Beta SRL a fost înființată acum trei ani și este deținută în proporții egale de Manole Gheorghe şi Vasile Domente, unii dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Buzău, cunoscuți mai ales pentru business-ul-lor din energie, Eximprod. În ultimul timp, cei doi au început să fie cunoscuți și ca dezvoltatori de business-uri în domeniul energiei regenerabile. Apar ca acționari în multe firme (Smart Power Generation, Pechea Eolian, Solar Development Project, Power Park Eolian, North Eolian Project, South Eolian Project, East Eolian Project) care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în zonă-sudul Moldovei/nord-estul Munteniei dar nu numai aici.

Potrivit unei centralizări făcute de Ziarul Financiar la sfârșitul lunii septembrie, cei doi dezvoltă proiecte în regenerabil cu o valoare de 500 de milioane de euro.

Mai vine noul val al regenerabilelor?

În ultimele luni asistăm la un interes crescând al investitorilor în energia verde din România, și români și străini, inclusiv pe fondul noilor ținte asumate de România pentru anul 2030, prin planul național integrat energie-mediu. Până luna trecută, erau anunțate proiecte în diverse faze care cuprind un total de peste 5.000 MW în eolian și fotovoltaic, care ar dubla capacitatea instalată existentă în România în acest moment dacă ar fi și finalizate

Proiectele au fost anunțate însă înainte ca Parlamentul să modifice legislația în domeniul regenerabilelor, ca parte a pachetului de susținere a consumatorilor afectați de creșterile de prețuri din această iarnă. Astfel, a fost introdus un profit suplimentar, “windfall tax” aplicat producătorilor de energie electrică din surse ne-fosile, deci inclusiv regenerabilelor. Impozitul este de 80% aplicat la veniturile producătorilor obținute din prețuri de vânzare a energiei electrice de peste 450 de lei/MWh.

Industria a reacționat spunând că această prevedere va diminua masiv investițiile în noi capacități de producție de energie electrică, de care România are nevoie acută. Un text pe această temă puteți citi aici:

Regenerabilii, după suprataxarea decisă de Parlament: România are nevoie urgentă de investiții în capacități noi de producție de energie verde, nu de falimentarea celor existente

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.