Business-ul Petrotel Ploiești a scăzut dramatic, dar rafinăria rușilor de la Lukoil a trecut pe profit anul trecut. Rafinăria va fi afectată de embargoul UE asupra petrolului rusesc

Rafinăria Petrotel Ploiești, controlată de grupul rus Lukoil, a trecut pe profit în 2021, după doi ani consecutivi de pierdere, dar cifra de afaceri a scăzut de peste trei ori chiar și față de anul pandemic 2020, când toată piața a fost afectată. Nu știm ce se va întâmpla din iarnă, când Petrotel nu mai poate rafina țiței rusesc, ca urmare a embargoului impus de UE. Unele soluții se caută chiar acum.

Petrotel Lukoil SA, compania care opereză rafinăria Petrotel (Teleajen) de la Ploiești, a treia din România în termeni de capacitate a rafinare, a raportat pentru 2021 un profit net de 22 de milioane de lei, potrivit datelor de bilanț de la Ministerul Finanțelor. Este primul an pe profit după doi ani pe pierdere: 441 milioane de lei în anul pandemic 2020 și 67,7 milioane în 2019. În 2018, ultimul an în care rafinăria raportase profit, acesta a fost de 4,9 milioane de lei, în condițiile în care în anul precedent, 2017 profitul a fost substanțial  – 224 de milioane de lei.

Profitul din 2021 a venit însă pe fondul restrângerii afacerii. Cifra de afaceri netă pentru 2021 a fost de doar 1,07 miliarde de lei, de peste trei ori mai mică decât cea din anul pandemic 2020 – 3,8 miliarde de lei și de aproape șase ori mai mică decât cea din anul anterior, 2019 – 5,81 miliarde de lei.

Grupul rus Lukoil, care deține rafinăria, nu publică rezultatele operaționale pentru fiecare unitate de rafinare pe care o deține, așa că nu putem ști cât a procesat în 2021 rafinăria de la noi, care are o capacitate nominală de 2,4 milioane de tone pe an.

Însă, cum cifra de afaceri netă a scăzut până la doar un miliard de lei, în condițiile în care 2021 a fost totuși un an marcat de creșterea prețurilor, putem bănui ca s-a rafinat mult sub capacitate.

Ce urmează pentru Petrotel

Grupul rus Lukoil deține trei rafinării în UE. Neftochim Burgas, singura rafinărie din Bulgaria, și ISAB, cea mai mare rafinărie din Italia, pe lângă de la Ploiești. Cea din România este, de departe, cea mai mică dintre toate.  ISAB are o capacitate de 14 milioane de tone pe an iar Burgas 7 milioane, pe lângă o capacitate nefolosită de peste 2 milioane de tone.

Comisia Europeană a impus recent un embargou petrolier asupra Rusiei, prin care importurile de țiței rusesc pe cale maritimă vor fi oprite începând din decembrie, iar importurile de produse petroliere din Rusia din martie. Embargoul va afecta rafinăriile Lukoil într-un mod diferit. Rafinăria de la Burgas a primit dreptul de a importa petrol rusesc încă doi ani, până în 2024, da urmare a solicitării statului bulgar, dar produsele rafinate din țiței rusesc cu pot fi exportate în alte state. Rafinăriile din Italia și România va trebui să respecte însă embargoul, iar alimentarea lor cu țiței rusesc de la firma mamă nu va putea continua, cel puțin din ce s-a anunțat până acum.

Ce se va întâmpla cu Petrotel? Potrivit unor surse din piață, autoritățile de la București încearcă, fără să vorbească despre asta, să asigure în viitor fluxuri constante de țiței kazah sau azer pentru rafinăria de la Ploiești, există discuții la nivel guvernamental, dar încă nu s-a stabilit nimic

Chiar și așa, tot va fi o problemă. Petrotel, ca și orice altă rafinărie operată de companii petroliere integrate, are termene de plată mai laxe pentru petrolul livrat de companiile-mamă. În varianta în care nu va mai aduce Lukoil petrol rusesc la Ploiești, ci din altă parte, va putea plăti rafinăria “pe loc” țițeiul înainte de vinde produsele rafinate și a încasa banii? În plus, dacă grupul rus, care va avea propriile lui probleme, nu va mai putea administra financiar rafinăria, ce se va întâmpla? Oficialii italieni au anunțat recent că nu exclud naționalizarea rafinăriei ISAB pe care Lukoil o are în Sicilia (cea mai mare din Italia), deci este posibil ca, la limită, și statul român să ajungă în aceeași situație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *