Burduja: Vrem să declarăm proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti de importanță națională și să-i asigurăm o implementare accelerată

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat marţi, în judeţul Argeş, referindu-se la proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, că se doreşte ca acesta să fie declarat de importanţă strategică naţională, astfel încât să beneficieze de o implementare accelerată.

„Mi-aş dori în continuare ca marile proiecte energetice să fie susţinute de marile companii energetice: Hidroelectrica, Romgaz… Aveţi şi avem o mare oportunitate şi, cred, o mare răspundere. Stocarea e prima nevoie a sistemului energetic naţional. Avem apeluri lansate din PNRR, 80 de milioane de euro, până la finalul anului încă vreo 200 de milioane din Fondul pentru Modernizare. Acestea vizează stocarea în baterii. Cel puţin la fel de importantă este stocarea în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Dintre acestea, proiectul fanion este Tarniţa-Lăpuşteşti, pe care noi l-am restartat în actualul Guvern şi care este în etapa de evaluare a ofertelor pentru studiul de fezabilitate”, a spus ministrul, relatează Agerpres.

În context, acesta a arătat că se doreşte o implementare accelerată a proiectului, motiv pentru care ar urma să fie declarat de importanţă strategică naţională.

„Cu permisiunea dvs, domnule prim-ministru, noi vrem să lucrăm la un act normativ prin care să declarăm proiectul de importanţă strategică naţională şi să îi asigurăm o implementare accelerată, să derogăm de la toate obligaţiile de la care este posibil să derogăm, astfel încât acest proiect să fie implementat în cel mai scurt timp”, a adăugat Burduja.

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Energiei au participat la semnarea contractului pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *